Društvo

Loše stanje u lokalnim medijima

Pančevo, Pet, 21/12/2018 - 11:19
Suzana Prvulj

Tribina pod nazivom „Lokalni mediji – između javnog interesa, kapitala i politike”, održana je u četvrtak, 20. decembra, u kafe-klubu „Kupe”. O nedostupnosti informacija od javnog značaja, izvorima finansiranja, pritiscima i mogućim rešenjima za pomenute probleme, govorili su: Marko Vidojković, pisac i novinar RTV Šabac i radio „Lagune”, Jovanka Nikolić sa portala „Glas Šumadije” i Željko Bodrožić, glavni urednik „Kikindskih novina”. Moderator je bio novinar, Nenad Živković.

Upitani da za 013info portal prokomentarišu trenutno stanje u lokalnim medijima, govornici su se složili u tome da je ono izuzetno teško i nezavidno.

Prema Vidojkovićevim rečima, situacija je katastrofalna zbog toga što je Srpska napredna stranka privatizovala gotovo sve lokalne medije. On smatra da trenutno postoji samo jedan lokalni medij koji je slobodan, i da je to RTV Šabac.

- Ostali sve više idu na veb, a i to je loše jer znamo da tamo para nema, izjavio je Vidojković.

Jovanka Nikolić je naglasila da ne postoji tržište za lokalne medije, kao i da veliki problem predstavlja to što se sredstva za projektno sufinansiranje ustupaju samo pojedinim, podobnim medijima. Istakla je da se u Kragujevcu takvi konkursi čak i ne raspisuju.

Da je centralizacija države postavila medije u veoma nezavidan položaj, tvrdi Bodrožić.

- Takođe, odumiranje malih mesta je proces koji dugo traje, a samim tim je sve manje čitalaca i oglašivača. Svi gradovi ekonomski loše stoje. U tom smislu, veoma je teško čak i medijima koji se ne bave politikom, jer ne postoji produkcija koja može to da isplati, dodao je Bodrožić.

Tribinu su organizovali Udruženje za opštu kulturu i slobodno informisanje „Omnibus” i Građanska akcija Pančevo, u saradnji sa Nezavisnim udruženjem novinara Srbije, Balkanskom istraživačkom mrežom i Fondacijom „Slavko Ćuruvija”, uz podršku EU.Marketing

Najnovije vesti