Mađunarodni dan babica, 5. maj

Svakodnevno na izvoru novog života

Pančevo, Čet, 05/05/2016 - 14:19
Ivana Predić

Međunarodni dan babica obeležava se danas, 5.maja. Poziv babice je jedan od najlepših, najhumanijih i najodgovornijih poziva. Takođe treba napomenuti da babice pomažu izgradnju zdrave porodice jer je u njihovim rukama ključ za budućnost.

Babice su najčešće ženske osobe, koje pomažu ženama prilikom porođaja. Sa njima se žene susreću tokom celog života, ali najznačajniju ulogu imaju tokom trudnoće, porođaja i nakon dolaska bebe na svet.

Dragana Krstevski, odgovorna babica porodilišta Opšte bolnice Pančevo, navodi da su babice čuvari prirodnog porođaja, koje ženi pružaju podršku i vode je smerom zdrave trudnice, trudova i porođaja sa minimalnim intervencijama. Ona podvlači da babice porođaj ne doživljavaju samo kao fizičko iskustvo, već je taj čin za njih i emocionalnog, mentalnog i duhovnog karaktera.

Prema njenim rečima, babica već tokom trudnoće uspostavlja prijateljski i partnerski odnos sa trudnicom, a komunikacija i razumevanje kao podrška i savetovanje neizostavni su deo tog odnosa.

Tokom trudnoće, u okviru škole za trudnice u pančevačkom porodilištu, koja se održava svakog četvrtka, babica razgovara sa trudnicama i savetuje ih o položajima koje mogu da zauzmu tokom porođaja: stojeći, klečeći, čučeći, na pilates lopti, stolici „potkovici”. Takođe, buduće majke dobijaju i savete vezane za prvi podoj, dojenje, i objašnjava im se šta mogu da očekuju u prvim danima.

U pančevačkoj bolnici zaposleno je oko 25 babica, dok u Domu zdravlja taj broj iznosi 20. One rade u Službi za zdravstvenu zaštitu žena, kao i u Službi polivalentne patronaže.  

Babica Jelena Kuručev Mitić, glavna sestra Doma zdravlja Pančevo, sa ponosom ističe da je poziv babica veoma human, pun ljubavi i da je to pre svega način života.

U Domu zdravlja na Međunarodni dan babica, u četvrtak, 5. maja, u okviru redovnih aktivnosti održana je škola roditeljstva, na kojoj su buduće majke mogle da nauče kako da pravilno neguju novorođenče kod kuće.

„Uloga babica je veoma bitna и tokom trudnoće i nakon porođakja.ovo predavanje je za mene veoma značajno jer do sada nisam imala kontakt sa malim bebama”, rekla je Tijana Bikar Jaćimović, trudnica.

Škola za trudnice u Domu zdravlja Pančevo počinje već na početku trudnoće. Tada buduće majke mogu prisustvovati predavanjima ginekologa, stomatologa, pedijatra, a od 26. nedelje dolaze i na pishofizičku pripremu za porođaj.

I. Predić

 

Najnovije vesti

Sport
Dinamo Pančevo

„Dinamo 1945" napunio mrežu „Doline"

Fudbaleri „Dinama 1945" posle bagog pada forme vratili su se na pobednički kolosek, ali su se vratili i u golgetersku formu, pa ponovo „rešetaju" protivnčke mreže. Ovog vikenda, u 11. kolu