Nova Festival

Dani nove i avangardne umetnosti u Pančevu

Pančevo, Sre, 07/10/2015 - 09:32
Mirjana Marić

Nova Festival, festival nove i avangardne umetnosti počeće u četvrtak, 8. oktobra izložbom "Dvadeset lakih komada-izbor italijanskih stripova inspirisanih muzikom" koju je priredio Andrea Placi, a koja će se održati u Galeriji Bate Mihajlovića sa početkom u 20h.

Na konfrenciji za medije koja je održana povodom Nova Festivala, direktor Italijanskog instituta u Beogradu Davide Scalmani rekao je da mu je velika čast što Italijanski instutut ima priliku da podrži ovaj festival. Istakao je da je Andrea Placi veoma važna ličnost u Italiji i da misli da će izložba koju je pripremio ostaviti snažan utisak na sve posetioce ovog događaja.

Jedan od najpoznatijih strip crtača u Srbiji Saša Rakezić alias Aleksandar Zograf, rekao je da on godinama objavljuje svoje radove u Italiji, i da je jedan od prvih kontakata koje je ostvario je upravo bio s Andreom Placijem.

"Andrea Placi je strip kritičar i teoretičar, urednik nekoliko bitnih časopisa na tamošnjoj sceni. Bio je voditelj na radiju i urednik u puno izdavačkih kuća, između ostalog njegov najnoviji angažman je pozicija urednika festivala u Luki, navećeg strip festivala u Italiji, i jednog od najvećih u Evropi", rekao je Saša Rakezić i dodao:

"Izložba koju će nam predstaviti na festivalu je njegov subjektivni pogled na italijanske stripove koji su inspirisani muzikom. Mi smo njemu prepustili da napravi izbor stripova koji će tu biti predstavljeni. Tu će se naći radovi počev od 19. veka pa do savremenih autora koji su trenutno aktuelni na sceni". Kako on objašnjava izložba će pokazati kako muzika utiče na strip kao medij. On smatra da je Placi napravio jedan veoma zanimljiv i pitak izbor koji može da se prati s obzirom da je on autor potpisa koji će ići uz svaki od izloženih radova.

Ono što je najinteresantnije za publiku koja će posetiti Nova Festival je muzički program koji čini pet raznovrsnih nastupa koji se kreću od rock'n'rolla, world music-a, elektronike do improvizacione muzike koji su suštinskoj vezi sa festivalom.

Selektor muzičkog programa Nikola Marković rekao je da je program sastavljen od iskusnih i etabliranih umetnika i mladih nadolazećih snaga i dodao:
"Želeli smo da istaknemo da nova i avangardna muzika nije samo nešto što je opskurno i daleko od instuticija kulture već da je to i neka muzika koja je tokom godina uspela da se probije i koja je redovan deo, muzičkih programa u Evropi, a sve više i u Srbiji".
U okviru muzičkog programa nastupiće: „A. Klang“ (Pančevo), Eugene Chadbourne & Schroeder Duo (SAD, Nemačka), 12z (Mađarska), Ana Sofrenović (Srbija), Bratko Bibič & The Madleys Trio (Slovenija)

Operativna direktorka je Nova Festivala, Monika Husar Tokin je na samom kraju zahvalila Gradu Pancevu, Italjanskom institutu za kulturu, Ambasadi Republike Slovenije, Kolegijumu Hungarikumu i posebno kompaniji Heineken Srbija, i "Vajfert pivu" na nesebičnoj podršci i Centru za kulturnu dekontaminaciju, prvom partneru Nova Festivala, nakon čega je Aleksandra Sekulić, urednica programa CZKD rekla nešto više o tribinskom programu koji će se održati 9. oktobra u 19h pod nazivom "Logografija zvuka" na kojem će učestvovati Bratko Bibič, jedan od najpoznatijih avangardnih umetnika sa prostora bivše SFRJ a koji dolazi iz Slovenije.Marketing

Najnovije vesti