• KULTURNI CENTAR PANČEVA: Bogat program u januaru

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Kulturni centar Pančeva u prazničnom januaru nudi brojne zanimljive programe, među kojima izdvajamo projekciju filma “Taksi bluz“ Pančevca Miroslava Stamatova, pozorišnu predstavu „Kod Šejtana ili jedna dobra žena“, koncert maestralnih muzičara Bojana Tirmenštajna i Vuka Dragičevića, izložbu Likovnog salona „30×30“ Kulturnog centra Zrenjanina “Evolucija dobra – evolucija zla”, uzbudljivu dečju predstavu „Nindža Kornjače“ i novogodišnje književno razgibavanje sa Zvonkom Karanovićem.

    Film “Taksi Bluz koji će se prikazivati od četvrtka, 17. januara do utorka, 22. januara prvi je dugometražni igrani film Pančevca Miroslava Stamatova u kome jednu od uloga tumači i naša sugrađanka Milena Predić. Dosadašnji rediteljski opus Miroslava Stamatova poznat je po kratkometražnim filmovima “Dobro poznata stvar” (2002) i “Zalet” (2012), kao i po ulozi pomoćnog reditelja u filmovima “Na lepom plavom Dunavu” (2008), “Zona mrtvih” (2009) i “Srpski film” (2010).

    Reč je o romantičnoj komediji, koja je istovremeno šarmantni i uzbudljivi „road movie“. Glavni junak ove priče je Marko, simpatični propali dramaturg koji godinama radi kao taksista. Naizgled jedan normalan dan na poslu će se pretvoriti u haos kada se u njegova kola ušunja dečak Damir koji je pobegao iz doma za nezbrinutu decu i koji je u potrazi za svojim ocem. Vožnja njih dvojice u taksiju tokom jedne noći iznedriće gomilu suludih situacija koje će se smenjivati zajedno sa mnoštvom likova koji će prodefilovati kroz taksi kao mušterije.

    Uloge tumače Andrija Milošević, Todor Jovanović, Milena Predić, Aleksandra Tomić, Boris Komnenić, Bojan Dimitrijević, Nikola Đuričko i mnogi drugi.

    U sredu, 30. januara sa početkom u 19.30, na Sceni Kulturnog centra Pančeva na programu je pozorišna predstava “Kod Šejtana ili jedna dobra žena” reditelja Stevana Bodrože, po tekstu Sanje Savić, a u koprodukciji Ustanove kulture “Vuk Stefanović Karadžić”, “Puls teatra” iz Lazarevca i Kulturnog centra Pančeva.

    „Kod šejtana ili jedna dobra žena” je priča o trpljenju i pokušaju pobune protiv njega, priča o samooslobađanju jedne žene koje je došlo prekasno da bi bilo uspešno, priča o prostoru i vremenu koji su samo naizgled sadašnji i savremeni, ali koji ispod maske pseudomodernosti i dalje kriju duboko tradicionalne, ritualne i mizogine uloge koje su u životu dodeljene ženama. Drama je posvećena svim ženama koje su imale darove, snove i nadanja, i nikada im se ni iz daleka nisu približile zato što im niko nije pružio podršku i ohrabrio ih da iskorače u nepoznato.

     

    U predstavi igraju Jasmina Večanski, Mihaela Stamenković, Ivana Nedeljković, Mihailo Laptošević, Igor Borojević, Mladen Vuković i Milan Aleksić.

     

    Koncert Bojana Tirmenštajna (violončelo) i Vuka Dragičevića (gitara) održaće se u ponedeljak, 28. januara u 19 časova na Sceni Kulturnog centra Pančeva. Dvojica vrsnih muzičara poslednjih dana januara publici će izvesti muziku A. Vivaldija, R. Belafrontea, M. de Faljea i mnogih drugih kompozitora.

     

    Bojan Tirmenštajn, solista i kamerni muzičar koji se bavi i pedagoškim radom,  diplomirao je na Moskovskom konzervatorijumu u klasi prof. V. I. Panteljejeva gde je nastavio svoje usavršavanje. Jedan je od osnivača trija „Amorosso” i kamernog baroknog ansambla „Camerata di musica”.

    Mladi Vuk Dragičević, student četvrte godine Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, ističe se osvajanjem brojnih nagrada među kojima je dva puta osvojena prva nagrada na „Guitar Art festivalu”.

    Izložba Likovnog salona „30×30” Kulturnog centra Zrenjanina „Evolucija dobra – evolucija zla“ biće otvorena u sredu, 30. januara u 19 časova u Galeriji savremene umetnosti.

     

    „Kakva je evolucija dobra? Kakva je evolucija zla? Kuda nas vode? Koja je dominantna? Da li su obe u skladu sa našom prirodom? Vode li nas u propast ili spas? Kakvo je naše osvešćivanje jedne i druge? Koliko vidimo? Zašto ne želimo da vidimo…? Smatramo da je mišlјenje umetnika o dešavanjima u svetu zapostavlјeno, a da je vredno i dragoceno. Ovo je prilika da autori koji to žele kroz svoje radove daju svoja razmišlјanja i izađu pred javnost. Svake godine tema – zadatak će se menjati“, istakao je mr Milutin Mićić, autor projekta. Izložba će trajati do utorka, 12. februara.

    U okviru pozorišnog matinea na programu je dečja predstava „Nindža kornjače“ pozorišta Jelenica u subotu, 26. januara u 12 časova na sceni Kulturnog centra Pančeva. Režiju potpisuje Jelena Krkić, a u predstavi igraju Jelena Krkić, Jovan Ljubenović, Marko Vučković i Saša Kuzmanović.                

     

    Predstava govori o devojčici Lusi koja voli Nindža Kornjače i koja kreće u potragu za nestalim Leonardom. U tome joj pomažu Donatelo, Mikelanđelo i Rafaelo, međutim,  problem nastaje kada naiđu na lažnu Ejpril O’Nil koja pokušava da ih usmeri na pogrešan put i da ih začara napitkom koji je napravila sa Krangovima.

     

    Novogodišnje književno razgibavanje sa pesnikom Zvonkom Karanovićem održaće se u četvrtak, 17. januara u 19 časova, u Galeriji Milorada Bate Mihailovića.

     

    Kultni anderground pesnik urbanih generacija predstaviće novu knjigu poezije „Iza zapaljene šume” u izdanju beogradskog LOM-a. O poeziji, rokenrolu, radosti života i očekivanjima za prostu 2019. godinu govoriće autor, Vasa Pavković i Jasmina Topić.

     

    Zvonko Karanović pisanje bazira na iskustvima beat književnosti, filma i pop kulture. Sebe smatra piscem s margine, iako se sticajem društveno – istorijskih okolnosti obreo u mejnstrimu. U svojim knjigama ne opisuje spoljašnju lepotu sveta već njegovu unutrašnju tamu. Do sada je objavio deset zbirki pesama, kao i romane: „Više od nule” (2004), „Četiri zida i grad” (2006), „Tri slike pobede” (2009).

    Kulturni centar Pančeva u prazničnom januaru nudi brojne zanimljive programe, među kojima izdvajamo projekciju filma “Taksi bluz“ Pančevca Miroslava Stamatova, pozorišnu predstavu „Kod Šejtana ili jedna dobra žena“, koncert maestralnih muzičara Bojana Tirmenštajna i Vuka Dragičevića, izložbu Likovnog salona „30×30“ Kulturnog centra Zrenjanina “Evolucija dobra – evolucija zla”, uzbudljivu dečju predstavu „Nindža Kornjače“ i novogodišnje književno razgibavanje sa Zvonkom Karanovićem.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura