• Luka Ignjatović – Schime Trio + One: Muziku koju ćemo izvoditi na 21. Pančevačkom jazz festivalu pisali smo specijalno za tu priliku

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Treće veče 21. Pančevačkog jazz festivala, pod nazivom Jazz around the world, otvara domaći džez sastav, Schime Trio + One, u subotu, 3. novembra, od 20 časova, u Dvorani Kulturnog centra Pančeva. Na koncertu u Pančevu pridružiće im se italijanski pijanista Enriko Zanisi, pripadnik mlađe generacije modernog italijanskog džeza, kao ekskluzivno osveženje za ovu festivalsku priliku. Vođa benda Schime Trio, Luka Ignjatović, u intervjuu priča o značaju saradnje sa izdavačkom kućom Metropolis Music, iskustvu sa inostranim saradnicima, kao i o nastupu na 21. Pančevačkom jazz festivalu.

     

    1. Izdavačka kuća Metropolis Music otvorila je svoju džez etiketu 2016. godine, a prvo izdanje u okviru tog projekta bio je vaš album “Do you really wanna play”. Na koji način vas je to inspirisalo na dalji tok stvaranja?

     

    Veoma smo zahvalni izdavačkoj kući Metropolis Music na saradnji i posebno nam je drago što je naš prvi album ujedno bio i prvo izdanje na džez etiketi ove izdavačke kuće. Zahvaljujući tom izdanju, dobili smo poziv da nastupimo na Beogradskom jazz festivalu, nakon kog smo dobili i sjajne kritike iz svetski poznatih džez časopisa Downbeat i All About Jazz, tako da se može reći da su mnoge lepe stvari koje su nam se desile počele sa izdavanjem prvog albuma za Metropolis Music.

     

    2. Drugi album “Visualisation” objavili ste 2018. godine, za izdavačku kuću “Unit records” iz Švajcarske. Po čemu se ovaj album razlikuje od prethodnog i kakvo iskustvo vam je donela saradnja sa inostranom izdavačkom kućom?

     

    Album “Visualisation” se veoma razlikuje od prvog albuma. Kompozicije koje se na njemu nalaze su približnije savremenom džez izrazu od kompozicija sa prvog albuma. Na drugom albumu postoji harmonski instrument, pa je muzika dobila potpuno drugačiji kolorit od one sa prvog albuma. Saradnja sa inostranom izdavačkom kućom donela nam je par sjajnih kritika sa prostora centralne i severne Evrope, kao i priliku da nastupamo u Nemačkoj i Francuskoj.

     

    3. Schime Trio-u se kao redovni član benda pridružio klavirista Sava Miletić. Kako je proširenje postave uticalo na stvaranje vaše dosadašnje muzike?

     

    Sava Miletić je svojim dolaskom doneo i svoje kompozicije koje su nama dale nove ideje i doprinele raznolikom zvuku našeg benda. Sava Miletić je takođe veoma angažovan pri aranžiranju kompozicija napisanih od strane svih ostalih članova benda sa sjajnim idejama u vezi sa tim u kom smeru muzika treba da se kreće.

     

    4. Do sada ste u okviru Pančevačkog jazz festivala nastupali u sklopu pratećeg programa. Na 21. Pančevačkom jazz festivalu,  nastupićete u glavnom programu kao predstavnik domaće džez scene, ovog puta sa italijanskim pijanistom, Enrikom Zanisijem. Šta pančevačka publika može da očekuje od ovog nastupa?

     

    Enriko je fenomenalan umetnik i divan čovek sa kojim smo se jako brzo sporazumeli i sa kojim uživamo u zajedničkom stvaranju muzike. Veoma smo uzbuđeni, jer je kompletan program koji spremamo za 21. Pančevački jazz festival pisan baš za tu priliku imajući u vidu da nastupamo sa dvojicom klavijaturista: Savom Miletićem i Enrikom Zanisijem. Ova kombinacija nam se toliko sviđa da smo odlučili da odmah nakon Pančevačkog jazz festivala, snimimo tu novu muziku u studiju.

    Treće veče 21. Pančevačkog jazz festivala, pod nazivom Jazz around the world, otvara domaći džez sastav, Schime Trio + One, u subotu, 3. novembra, od 20 časova, u Dvorani Kulturnog centra Pančeva.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura