Kultura

Vuletu Žuriću uručena Andrićeva nagrada

Izvor: 
Novosti Sre, 12/10/2016 - 15:39

Među brojnim knjigama pripovedaka, objavljenim 2015. godine,„Tajna crvenog zamka" Vuleta Žurića ("Laguna") izdvojila se kao najuspelije delo iz minule pripovedne godine i pridružila pisca nizu velikih imena ovenčanih Andrićevom nagradom. Žuriću je priznanje uručeno je u ponedeljak, 10. oktobra, u Andrićevoj zadužbini, gde ga je primio iz ruku novog predsednika, akademika Mira Vuksanovića, a dodelio mu ga je žiri u kom su sedeli Aleksandar Jovanović, Petar Arbutina i Mileta Aćimović Ivkov.

Laureat Vule Žurić podsetio se svog promišljanja značenja Andrićevog „Mosta na Žepi" u trenutku kada se u toj Žepi zatekao, u jednom drugom i drugačijem vremenu, kao tumač, sa vojskom Unprofora, te zamišljao kako Anrićev hajduk Stojan iz priče „Veletovci" preko tog mosta zamiče „iz onog Andrićevog, u ovaj naš, svet 'pun gada'".

Već više od četiri decenije, na dan rođenja velikog Andrića, na osnovu piščeve testamentarne volje, svake godine dodeljuje se nagrada za priču ili zbirku priča napisanu na srpskom jeziku, a koja je svojim naslovom i sadržajem u skladu sa dostojanstvom Andrićevog dela.

Opširnije na sledećem linku.Najnovije vesti

Kultura

PANČEVO: Odabrani autori Rukopisa 40

Na konkurs za Rukopise 40 – Zbornik poezije i kratke proze mladih s prostora bivše Jugoslavije (izdavač: Dom omladine Pančevo), ove godine radove je poslalo 395 autora sa ex-JU prostora, a petočlani