Kultura

Vuletu Žuriću uručena Andrićeva nagrada

Izvor: 
Novosti Sre, 12/10/2016 - 15:39

Među brojnim knjigama pripovedaka, objavljenim 2015. godine,„Tajna crvenog zamka" Vuleta Žurića ("Laguna") izdvojila se kao najuspelije delo iz minule pripovedne godine i pridružila pisca nizu velikih imena ovenčanih Andrićevom nagradom. Žuriću je priznanje uručeno je u ponedeljak, 10. oktobra, u Andrićevoj zadužbini, gde ga je primio iz ruku novog predsednika, akademika Mira Vuksanovića, a dodelio mu ga je žiri u kom su sedeli Aleksandar Jovanović, Petar Arbutina i Mileta Aćimović Ivkov.

Laureat Vule Žurić podsetio se svog promišljanja značenja Andrićevog „Mosta na Žepi" u trenutku kada se u toj Žepi zatekao, u jednom drugom i drugačijem vremenu, kao tumač, sa vojskom Unprofora, te zamišljao kako Anrićev hajduk Stojan iz priče „Veletovci" preko tog mosta zamiče „iz onog Andrićevog, u ovaj naš, svet 'pun gada'".

Već više od četiri decenije, na dan rođenja velikog Andrića, na osnovu piščeve testamentarne volje, svake godine dodeljuje se nagrada za priču ili zbirku priča napisanu na srpskom jeziku, a koja je svojim naslovom i sadržajem u skladu sa dostojanstvom Andrićevog dela.

Opširnije na sledećem linku.Najnovije vesti

Društvo
Flaširana voda

HAVARIJA: Deo Omoljice bez vode

Zbog havarije na vodovodnoj mreži danas su bez ostale Rađevska, Zadružna i deo Ponjavičke ulice u naseljenom mestu Omoljica, saopštileo je JKP „Vodovod i kanalizacija".

 
Društvo

Krpelja ima i u Pančevu

Medijima se nedavmo pronela vest da je u Srbiji najezda krpelja. Ovim povodom obratili smo se dr Miroslavu Tepšiću, načelniku pančevačke Službe hitne medicinske pomoći i pitali ga da li ova služba

Hronika

Pančevac prerezao sebi vrat u Zabeli

Osuđenik A. S. (40) iz Pančeva, koji je izdržavao kaznu u Kazneno-popravnom zavodu „Zabela” u Požarevcu, izvršio je samoubistvo metalnim poklopcem prvog dana po dolasku na robiju za razbojništvo

Ekonomija

Iz Pančeva krila za Ameriku

Američka kompanija Stavatti Aerospace i Jugoimport-SDPR, sklopili su ugovor za razvoj i proizvodnju novog jednomotornog aviona namenjenog za civilno tržište. 

Kultura

Rok kamp za devojčice gostuje u Pančevu

U četvrtak, 22. juna od 18 časova u Domu omladine u Pančevu naši sugrađani imaće priliku da čuju više o Rok kampu za devojčice, koji se prvi put održava u ovom regionu krajem avgusta.