• Pašalić: Momentalna reakcija najvažnija kada primetimo nasilje u porodici

  Momentalna reakcija prva je stvar koju bi svako u društvu trebalo da uradi kada primeti nasilje u porodici, kaže zaštitnik građana Zoran Pašalić. Ističe i da su bes i iracionalna ljubomora najčešći motivi za nasilje nad ženama. U takvim slučajevima postoji predistorija koja mora da se isprati i reaguje na vreme, smatra Pašalić.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Pašalić: Momentalna reakcija najvažnija kada primetimo nasilje u porodici
  Foto: Pixabay

  Zaštitnik građana Zoran Pašalić ističe momentalnu reakciju kao najvažniju stvar koju bi bilo ko u društvu trebalo da preduzme kada primeti nasilje u porodici i nad ženama.

  „Često slušamo kako je to porodična i privatna stvar i da ljudi jednostavno ne žele da se mešaju. I komšije i rodbina se tako ponašaju“, kaže Pašalić.

  Prošle godine je najmanje 27 žena ubijeno u porodičnom nasilju, a zaštitnik građana navodi da postoje četiri glavna motiv za ubistvo.

  „Prvenstveno bes kroz dugoročno nasilje i loše odnose i svađe koje primećuju čak i komšije, službe za socijalni rad i policija. Drugi razlog je mogućnost da supruga ili partnerka napuste zajednicu. Treći je ljubomora, često potpuno iracionalna. I četvrti je sklonost ka samoubistvu od strane ubica“, nabraja sagovornik RTS-a.

  Femicid i uksoricid

  Pašalić naglašava da bi zbog toga trebalo praviti razliku između femicida i uksoricida.

  „Femicid je ubistvo žene zato što je žena, ona nema identitet za ubicu. Kod uksoricida postoji loš partnerski odnos. U takvim slučajevima imamo predistoriju, koja ima pojavne oblike i to bi moralo da se isprati i reaguje“, ukazuje zaštitnik građana.

  Pašalić kaže da je ekonomska pozadina još jedan od razloga problema.

  „Prema svetskom proseku, žene sedam puta odlaze i vraćaju se u zajednicu, a ekonomski razlozi su najčešći razlog“, ističe zaštitnik građana Zoran Pašalić.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija