• Pet najtraženijih zanimanja u 2024. godini – plate i do 2.000 evra

  Poslovi vezani za kompjutere, obnovljive izvore energije, veštačku inteligenciju, bezbednost na internetu su zanimanja koja će biti tražena u narednom periodu.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Pet najtraženijih zanimanja u 2024. godini – plate i do 2.000 evra
  Foto: Pixabay

  Softver developeri i analitičari podataka ostaju ključni u tehnološkom napretku i donošenju odluka u modernom biznisu, dok kreatori digitalnog sadržaja igraju vitalnu ulogu u marketingu. Medicinske profesije i ugostiteljstvo takođe nude stabilne karijere, prateći globalne i lokalne trendove.

  Svet oko nas se užurbano menja posredstvom digitalnih tehnologija i to nas sve stavlja u poziciju u kojoj moramo biti fleksibilni i potencijalno se prilagođavati novim trendovima.

  Teško je sa sigurnošću pretpostaviti šta donosi godina pred nama, i u svetu, ali i kod nas, no na osnovu nekih trendova je moguće zaključiti koja će zanimanja biti tražena u narednom periodu, navode iz Infostuda. Umnogome to će biti poslovi vezani za kompjutere, obnovljive izvore energije, veštačku inteligenciju, bezbednost na internetu i slične poslove.

  Softver developer

  Ova profesija se već godinama nalazi u vrhu lista najtraženijih i najplaćenijih zanimanja.

  Traženi su oni koji vešto barataju programskim jezicima, kao što su Java, Python ili C++ i iza sebe već imaju dovoljno iskustva. Danas su, na primer, veoma traženi i programeri koji su vešti u otklanjanju grešaka, što opet dolazi sa iskustvom.

  Prosečna neto plata softver developera u Srbiji iznosi oko 1.379 evra, dok su juniori plaćeni oko 844 evra, a seniori i više od 2.000 evra.

  Analiza podataka

  Analitičare podataka najčešće opisuju kao ljude bez kojih nije moguće zamisliti moderno poslovanje. Oni igraju ključnu ulogu u procesu donošenja odluka. Njihova sposobnost razumevanja podataka omogućuje kompanijama da prilagode svoje strategije, optimizuju operacije i bolje se prilagode dinamičnim tržišnim uslovima.

  Kroz precizne analize, ovi stručnjaci otkrivaju trendove, prepoznaju potrebe kupaca i pomažu u oblikovanju inovacija koje vode ka uspešnom poslovanju. Njihove plate su u rangu onih koje imaju programeri, a ono što je važno istaći jeste i činjenica da posla za njih ima i u firmama koje nisu primarno vezane za IT sektor.

  Kreator digitalnog sadržaja

  Kompanije koje nema na internetu kao i da ne postoji. Iako su mnogi mislili da će veštačka inteligencija smanjiti potrebu za kreatorima digitalnih sadržaja, većina direktora marketinga u velikim svetskim firmama kaže da će uvećati budžete namenjene kreatorima.

  Čak je i naše tržište toliko veliko da oni koji imaju šta da ponude vrlo lako dođu do klijenata.

  Medicina

  Karijera u medicini je uvek dobar izbor. Nemačka se, na primer, već duži niz godina suočava sa manjkom radne snage u bolnicama, pa su tako i uslovi koje treba ispuniti radi zapošljavanja veoma jednostavni.

  Već nakon srednje škole i polaganja stručnog ispita, može da se pronađe posao kao medicinska sestra ili brat, a plate u toj zemlji se kreću u intervalima od 1.600 pa do čak 4.400 evra.

  Treba obratiti pažnju i na konkurse koje redovne raspisuje Ministarstvo zdravlja Srbije, jer u bolnicama i domovima zdravlja širom zemlje uvek ima slobodnih radnih mesta, ukazuju iz Infostuda.

  Ugostiteljstvo

  Kuvari, konobari, menadžeri su traženi proteklih godina, a taj trend će se nastaviti i u 2024. godini.

  Minimalna plata konobara u Beogradu iznosi oko 65.000 dinara. U nešto boljoj poziciji su kuvari, koji su veoma traženi, naročito tokom letnje sezone.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Kako (zaista) da reklamirate račune za struju?

  Više građana je dobilo značajno veće račune za struju u odnosu na prethodnu godinu, što je izazvalo burne reakcije. U javnosti su se pojavile razne teorije o tome da su u pitanju posledice […]