• Počinje Božićni post: Šaran pojeftinio, ali ga jedemo sve manje – kako se kreće cena ribe

  Danas počinje veliki Božićni post koji traje 40 dana, te ne čudi što su već od juče u ribarnicama počele gužve.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Počinje Božićni post: Šaran pojeftinio, ali ga jedemo sve manje – kako se kreće cena ribe
  Foto: Pixabay

  One mušterije koje ne kupuju često ribu, sačekalo je neprijatno iznenađenje jer je, prema rečima sagovornika Nova.rs, riba poskupela u odnosu na prošlu godinu. Kako objašnjavaju, građani su ranije kupovali šarana i soma, dok se sada odlučuju za druge vrste ribe koje imaju nižu cenu.

  Ribarnica na novobeogradskoj pijaci u bloku 44 radi punom parom s obzirom na to da od danas počinje Božićni post, a završava se tek pred Božić.

  Iz ribarnice objašnjavaju da je riba poskupela, ali ništa preterano, u odnosu na ostale životne namirnice čije cene su otišle u nebesa.

  „Cene variraju od ribarnice do ribarnice, to ne treba da vas čudi, tako je svuda. Ali kod nas je došlo do vrlo male korekcije cena. Kod nas se najviše kupuje šaran, njegova cena po kilogramu je 699 dinara, dok je prošle godine bio oko 750 dinara. Dakle, čak je i jeftiniji nego prošle godine i to je možda jedini izuzetak gde je cena opala“, navode iz ribarnice za Nova.rs.

  Cena pastrmke, koja je, pored šarana, bila najtraženija među mušterijama, ove godine je skočila.

  „Košta 739 dinara, makar kod nas, dok je prošle godine bila 700 dinara. Napominjem, cene variraju od ribarnice do ribarnice, ali svakako nisu drastično skočila u odnosu na prošlu godinu“.

  Traži se i oslić, a njegova cena je 479 dinara, za neku „srednju“ veličinu, naglašavaju iz ribarnice.

  „To je otprilike 200 do 400 grama, dok je onaj krupniji preko 500 grama 599 dinara, isto kao prošle godine. Znači, otišla je cena pastrmke i brancina, ali on svakako ne ide za slave. Cena brancina od 600 do 800 grama je 1.490 dinara, ali je u pitanju jadranski brancin. E sad, ako je čovek malo imućniji, onda može brancin i za slavu, ali ako ima 50 gostiju, domaćinu treba 50 komada po 700-800 grama, pa onda sami izračunajte koliko je to para. Skupo. Ona se ne seče, nego se servira komadno, kao pastrmka, s tim što je pastrmka od 250 do 400 grama“, objašnjavaju iz ribarnice.

  Svakako, za predstojeće slave najviše se kupuju oslić i šaran.

  Cene variraju od ribarnice do ribarnice

  Kao što je rečeno na početku teksta, cena ribe očigledno varira u zavisnosti od radnje.

  Tako, u drugoj ribarnici kažu da njihove mušterije mahom kupuju pastrmku, oradu i brancin jer su, tvrde, som i šaran veoma poskupeli.

  „Naša riba je daleko kvalitetnija od one koja je uvežena iz Češke, Mađarske i Hrvatske. Tako da, sve je i do kvaliteta. Trenutna cena kilograma sveže pastrmke iznosi manje od 1.000 dinara, tačnije 990, dok je orada 1.480. Kada je reč o ceni soma, zamrznuti iz uvoza, tačnije iz Južne Amerike košta 1.100 dinara, dok je šaran iz Srbije pripremljen 1.800, a svež 1.500 dinara. Svakako skuplji od pastrmke i orade“, kaže sagovornik.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp

  Tagovi:

 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija