• Rok za plaćanje godišnjeg poreza na dohodak 15. maj

  Fizička lica koja su u prošloj godini imala zaradu ili dobit veću od 4.269.564 dinara (neoporezivi iznos) u obavezi su da do 15. maja plate godišnji porez na dohodak građana.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Rok za plaćanje godišnjeg poreza na dohodak 15. maj
  Foto: Pixabay

  Ova obaveza plaćanja se odnosi na zaposlene, preduzetnike, kao i sve koji imaju i druge, dodatne prihode u toku godine.

  Za dohodak do 8.539.128 dinara stopa poreza je 10 odsto, a preko tog iznosa stopa je 15 odsto.

  Obveznik godišnjeg poreza na dohodak građana ima pravo na lične odbitke koji iznose 40 odsto prosečne godišnje zarade po zaposlenom, odnosno 569.275 dinara, kao i za izdržavanog člana porodice 15 odsto ili 213.478 dinara.

  I mlađi od 40 godina imaju poreske olakšice i njima se neto dohodak ostvaren po osnovu zarada, prihoda od samostalne delatnosti i prihoda od autorskih i srodnih prava i prava industrijske svojine dodatno umanjuje za iznos od 4.269.564 dinara, odnosno tri prosečne godišnje zarade po zaposlenom isplaćene u Srbiji u godini za koju se utvrđuje porez i na taj iznos se ne plaća porez.

  U poreskoj prijavi oni iskazuju ukupan neto dohodak ostvaren u 2023. godini i neoporezivi iznos, a razlika čini dohodak za oporezivanje.

  Poreska prijava za godišnji porez na dohodak građana podnosi se isključivo u elektronskom obliku, preko portala Poreske uprave.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Motociklisti sve bahatiji na putevima

  Sezona dvotočkaša je uveliko počela, a sa njom i talas crnih vesti sa puteva Srbije. Samo proteklog vikenda na našim putevima život su izgubila dvojica mladih motociklista, a to je samo nastavak […]