• U Srbiji se u odnosu na zemlje EU jede tri puta više hleba, ali manje mesa

  Svetski dan hrane planeta dočekuje sa više od 800 miliona ljudi koji gladuju. Srbija je po kvalitetu i dostupnosti hrane, na sredini svetske liste.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  U Srbiji se u odnosu na zemlje EU jede tri puta više hleba, ali manje mesa
  Foto: Pixabay

  Hrana koja se kupuje na pijacima i marketima u Srbiji relativno je dobrog kvaliteta i nju kontrolišu tri inspekcije resornog ministartva. U Srbiji se u odnosu na zemlje Evropske unije jede tri puta više hleba, ali manje mesa. Srbija ima dobre ocene po pitanju bezbednosti hrane i dostupnosti stanovništu. 

  „Mi odgovorno tvrdimo da je hrana koju građani jedu bezbedna, a prilikom uvoza iz inostranih zemalja odmah po prelasku granice radi se kontrola i uzorkovanje, samim tim ta hrana je bezbedna“, kaže Vedrana Ilić, pomoćnica ministarke za poljoprivredu.

  Regionalna privredna komora, kroz svoje programe podržava, pre svega, razvoj organske proizvodnje.

  „Veća je održivost takve proizvodnje, veća cena, mogućnost izvoza, pogotovo u Zapadnu Evropu koja jeste naše najveće tržište, a ona je, kao što znamo, vrlo zahtevna“, kaže Aleksandar Milićević, direktor Regionalne privredne komore Niš.

  Tako se u mlekarskoj školi u Pirotu učenici obučavaju za organsku proizvodnju hrane.

  „I dalje je to taj tradicionalni način, imamo sa zaštićenim geografskim poreklom pirotski kravlji kačkavalj i on se proizvodi od organskog mleka, organske sirovine“, kaže Marija Antanasijević, mlekarska škola iz Pirota.

  Ujedinjene nacije kroz program FAO u Srbiji pomažu transformaciju sistema hrane. Cilj je veća proizvodnja, ali i veće očuvanje prirode.

  „Da proizvedemo dovoljno da ta hrana bude svima dostupna, da bude zdrava, da ima dovoljno nutrijenata koji svima trebaju, a da opet ostavimo planetu za generacije koje dolaze“, kaže Aleksandar Mentov, nacionalni koordinator UN FAO programa.

  U potrošačkoj korpi, hrana učestvuje sa više od 35 odsto i zauzima najveći deo. U poljoprivredi radi svaki sedmi zaposleni, a petina izvoza ostvari se u ovoj oblasti.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija