• Zaposleni nisu uvek zadovoljni pogodnostima koje nude kompanije

  „Šta to radi zaposlene“ – najveće istraživanje o beneficijama u Srbiji, koje je sprovela platforma osiguranik.com uz pomoć „Infostuda“, na uzorku od čak 407 kompanija u Srbiji (HR menadžeri, vlasnici i top menadžeri), kao i 2.465 zaposlenih iz oko 2.200 kompanija koje posluju u Srbiji, pokazalo je da su zaposlenima najvažnije beneficije koje se odnose na više fleksibilnosti i manje pritiska od strane poslodavaca.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Zaposleni nisu uvek zadovoljni pogodnostima koje nude kompanije
  Foto: Pixabay

  Zaposleni najviše uživaju u beneficijama kao što su fleksibilno radno vreme, mogućnost rada od kuće i četvorodnevna radna nedelja.

  – Generalno, zaposleni uglavnom nisu zadovoljni beneficijama koje kompanije u Srbiji obezbeđuju. Imajući to u vidu, kao i male procente zastupljenosti pojedinačnih beneficija, kompanije imaju puno prostora za unapređenje na ovom polju. Najzastupljenije beneficije u Srbiji se odnose na fleksibilnost, tako da oko 30 odsto zaposlenih ima mogućnost da fleksibilno organizuje deo svog radnog vremena – po pitanju radnog vremena i mesta rada – ističu u „Osiguraniku“.

  Beneficije koje u ovom momentu imaju zaposleni u Srbiji su mogućnost rada od kuće, fleksibilno radno vreme i dodatni slobodni dani. Tako se izjasnilo 30 odsto ispitanika. Plaćene dodatne edukacije su dostupne za 26 odsto anketiranih, a obezbeđen ručak na poslu je kod 18 odsto njih. Samo jedan odsto ispitanika kaže da ima četvorodnevnu radnu nedelju kao benefit na poslu.

  Prosečni iznos koji kompanije izdvajaju za benefite zaposlenih, to jest, bruto iznos po zaposlenom mesečno je do 50 evra koliko izdvaja 43 odsto anketiranih kompanija, potom 30 odsto firmi daje od 50 do 100 evra, po 10 odsto kompanija daje do 200 evra i više od 200 evra, a nula evra izdvaja osam odsto kompanija.

  Prema odgovorima predstavnika kompanija, prošlogodišnji budžet za beneficije je viši nego ranije. Najveći budžeti su u sledećim industrijama: farmacija, IT, građevina, usluge i finansije i bankarstvo. Veći budžet dalo je 38 odsto kompanija, 52 odsto njih imalo je isti budžet za beneficije, dok 10 odsto kompanija pripremilo je manji budžet za to. Nadležni su pitali zaposlene i koje od navedenih beneficija su im lično najvažnije.

  – Kada pogledamo koje beneficije su zaposlenima najvažnije, zaključak je jasan – zaposleni u Srbiji žele više fleksibilnosti, mogućnosti izbora i slobodnih dana, a manje pritiska i radnih sati. Iako se četvorodnevna radna nedelja donedavno činila kao daleka budućnost za zaposlene u Srbiji, svest zaposlenih o toj mogućnosti raste. Ako znamo da zaposleni u Srbiji prema zvaničnim podacima Eurostata imaju najdužu radnu nedelju u Evropi – neverovatnih 42 sata, čak 6,5 puta dužu od proseka, čini se da je poruka kompanijama jasna – zaposleni žele manje radnih sati – navodi se u istraživanju.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Vremenska prognoza za 21. jul

  U nedelju promenljivo, toplo, sparno i nestabilno, mestimično s kišom, pljuskovima i grmljavinom, češćim ujutro i pre podne, dok se posle podne očekuju uglavnom u brdsko-planinskim predelima. […]