• Imali smo najtopliji septembar u istoriji

  Planeta Zemlja je imala najtopliji septembar u istoriji, bilo je toplije 1,75 stepeni Celzijusa nego u predindustrijskoj eri.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Imali smo najtopliji septembar u istoriji
  Foto: Pixabay

  Četvrti mesec zaredom nastavljen je niz rekordnih temperatura kopna i mora. To predstavlja zlokobni signal o brzini kojom gasovi staklene bašte menjaju našu klimu. Ova, 2023. sada je na putu da bude najtoplija godina u istoriji, jer su jun, jul, avgust iseptembar obarali rekorde.

  Prema Kopernikusu, septembar je imao prosečnu temperaturu od 16,38 stepeni. To je 0,5 iznad temperature prethodnog najtoplijeg septembra, 2020. godine, i oko 1,75 stepeni topliji septembar u poređenju sa predindustrijskim periodom 1850–1900.

  Evropa i Afrika, Severna i Južna Amerika imale su najtopliji septembar u istoriji. U Aziji je ovaj septembar drugi po visini temperature, dok je septembar u Okeaniji bio treći.

  Šesti mesec zaredom, u septembru je zabeležena rekordno visoka mesečna globalna temperatura površine okeana.

  Temperaturne anomalije su ogromne – daleko veće od svega što smo ikada videli u prošlosti, ističe prvi čovek Svetske meteorološke organizacije (SMO).

  „Posebno je zabrinjavajuće što se El Ninjo i dalje razvija, tako da možemo očekivati da će se rekordne temperature nastaviti mesecima, sa kaskadnim uticajima na našu životnu sredinu i društvo“, prof. Peteri Talas, generalni sekretar SMO.

  SMO će raditi sa naučnom zajednicom kako bi pokušali da razumeju koji dodatni faktori doprinose izuzetnom zagrevanju. Vest o rekordnom septembru stigla je kao novi zbirni izveštaj iz Konvencije UN o klimatskim promenama u susret Konferenciji COP 28 u Dubaiju, koja je zakazana za kraj novembra.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Svet

  Pesma Evrovizije dogodine u Bazelu ili Ženevi

  Švajcarski javni servis SRG SSR objavio je da će se Pesma Evrovizije sledeće godine održati u Bazelu ili Ženevi. Konačna odluka o gradu koji će ugostiti evropske muzičare biće doneta do […]

  Nikad viša cena zlata

  Cena zlata danas, 17. jula je dostigla istorijski maksimum u azijskoj trgovini od 2.478 dolara za […]