• Imali smo najtopliji septembar u istoriji

  Planeta Zemlja je imala najtopliji septembar u istoriji, bilo je toplije 1,75 stepeni Celzijusa nego u predindustrijskoj eri.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Imali smo najtopliji septembar u istoriji
  Foto: Pixabay

  Četvrti mesec zaredom nastavljen je niz rekordnih temperatura kopna i mora. To predstavlja zlokobni signal o brzini kojom gasovi staklene bašte menjaju našu klimu. Ova, 2023. sada je na putu da bude najtoplija godina u istoriji, jer su jun, jul, avgust iseptembar obarali rekorde.

  Prema Kopernikusu, septembar je imao prosečnu temperaturu od 16,38 stepeni. To je 0,5 iznad temperature prethodnog najtoplijeg septembra, 2020. godine, i oko 1,75 stepeni topliji septembar u poređenju sa predindustrijskim periodom 1850–1900.

  Evropa i Afrika, Severna i Južna Amerika imale su najtopliji septembar u istoriji. U Aziji je ovaj septembar drugi po visini temperature, dok je septembar u Okeaniji bio treći.

  Šesti mesec zaredom, u septembru je zabeležena rekordno visoka mesečna globalna temperatura površine okeana.

  Temperaturne anomalije su ogromne – daleko veće od svega što smo ikada videli u prošlosti, ističe prvi čovek Svetske meteorološke organizacije (SMO).

  „Posebno je zabrinjavajuće što se El Ninjo i dalje razvija, tako da možemo očekivati da će se rekordne temperature nastaviti mesecima, sa kaskadnim uticajima na našu životnu sredinu i društvo“, prof. Peteri Talas, generalni sekretar SMO.

  SMO će raditi sa naučnom zajednicom kako bi pokušali da razumeju koji dodatni faktori doprinose izuzetnom zagrevanju. Vest o rekordnom septembru stigla je kao novi zbirni izveštaj iz Konvencije UN o klimatskim promenama u susret Konferenciji COP 28 u Dubaiju, koja je zakazana za kraj novembra.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Svet

  EU uvodi velike promene za vozače

  Ministri saobraćaja država članica EU usvojili su zajedničko stajalište o novim pravilima u području bezbednosti na putevima, koja uključuju direktivu o vozačkim dozvolama i razmenu informacija.

  ChatGPT slavi prvi rođendan: Evo kako je u jednoj godini promenio svet

  ChatGPT je pokrenut 30. novembra 2022. godine, označavajući početak razdoblja koje mnogi opisuju kao revolucionarno doba veštačke inteligencije. Svega nekoliko dana nakon lansiranja, ChatGPT je doživeo izuzetnu popularnost i za kratko vreme se svrstao u jedan od najpopularnijih softvera na planeti.

  Grčka povećava turističke takse

  Grčka vlada namerava da poveća turističke takse i usmeri očekivani prihod od 600 miliona evra u fond za sanaciju štete koje izazivaju klimatske promene, izjavio je premijer Kirijakos Micotakis.