• UN: Broj žena ubijenih u svetu 2022. najveći u 20 godina

  Ujedinjene nacije su saopštile da je broj žena i devojčica ubijenih u svetu 2022. godine porastao na najviši nivo u 20 godina.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  UN: Broj žena ubijenih u svetu 2022. najveći u 20 godina
  Foto: Pixabay

  Skoro 89.000 žena i djevojčica je namjerno ubijeno prošle godine, izvijestili su tijelo UN za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Vomen) i Ured UN za droge i kriminal (UNODC), piše Hina, a prenosi Al Džazira.

  „Alarmantan broj femicida nad ženama oštar je podsetnik da se čovečanstvo još uvek bori sa duboko ukorenjenim nejednakostima i nasiljem nad ženama i devojčicama“, rekla je Ghada Vali, izvršni direktor UNODC-a.

  „Poziv na hitnu akciju“

  „Svaki izgubljeni život je poziv na akciju – molba da se hitno pozabave strukturalnim nejednakostima, da se poboljšaju odgovori krivičnog pravosuđa tako da se nijedna žena ili devojka ne plaši za svoj život zbog svog pola.

  Više od polovine tih ubistava, skoro 55 odsto, počinili su članovi porodice ili partneri, u poređenju sa skoro 12 odsto muškaraca žrtava ubistava.

  Najviše ubistava žena i devojaka, skoro 20.000, dogodilo se u Africi, a zatim u Aziji, navodi se u izveštaju organizacija UN.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp

  Tagovi:

 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Svet

  Postupak EU protiv Tiktoka mogao bi da traje mesecima

  Od prošlog leta kineska kompanija Tiktok i druge velike internet-platforme moraju da se pridržavaju Zakona o digitalnim uslugama EU, a Brisel je najavio pokretanje formalnog postupka protiv […]

  Preminuo Andreas Breme

  Legendarni nemački fudbaler Andreas Breme preminuo je danas u 64. […]

  Zemljotres pogodio Sarajevo

  Zemljotres jačine 4,2 jedinice po Rihterovoj skali pogodio je Sarajevo jutros oko 9.20 sati. […]

  Najtopliji januar od kada se vodi evidencija

  Planeta nastavlja da obara rekorde. Januar 2024. godine globalno je bio najtopliji prvi mesec u godini od kako se vodi evidencija. To je osmi mesec zaredom koji obara rekorde, dok su temperature […]