• PANČEVO: Počela isplata solidarne pomoći zaposlenima u gradskim preduzećima

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

     

     

    Kako je potvrđeno na sednici Gradskog veća javno preduzeće Gradska stambena agencija isplatila je solidarnu pomoć zaposlenima na osnovu aneksa posebnog kolektivnog ugovora za javna komunalna preduzeća. Gradonačelnik Saša Pavlov potvrdio je da posle odluke Skupštine grada i gradski Vodovod može pristupiti isplati zaposlenima.

    Solidarna pomoć bila je tema razgovora gradonačelnika i predstavnika sindikata firmi iz pančevačkog komunalnog sektora.

    – Skrenuo sam im pažnju na dopis kojim se definiše da je preduslov da preduzeća imaju sredstva za ovu namenu i da ona moraju biti predviđena planovima. Polovinom godine smo neformalno ovaj proces zaustavili dok ne prođe postupak iskazivanja viška zaposlenih u gradskom javnom sektoru, objasnio je Pavlov.

    Ostalo je da se sindikalne podružnici po preduzećima razgovaraju sa rukovodstvima preduzeća.

    – Mnoga gradska javna preduzeća su nam se obratila. Ukupan bi grad trebalo da izdvoji između 30 i 35 miliona dinara za ovu namenu. A grad Pančevo nema taj novac da prebaci za pomoć. To je nemoguće. Direktori preduzeća treba da se snađu i pronađu sredstva, istakao je gradonačelnik.

    Dakle za isplatu solidarne pomoći zaposlenima u javnim komunalnim preduzećima neophodno je da postoji novac u preduzeću i da direktori planovima predvide tu isplatu. Kao izuzetak Pavlov najavljuje javna komunalna preduzeća po selima.

    – Pokušaćemo da naknadno pronađemo mogućnost za isplatu solidarne pomoći zaposlenima u ovim preduzećima. Ta preduzeća su u transformaciji jer sve više funkcija, kao snabdevanje vodom ili iznošenje smeća, preuzimaju komunalna preduzeća iz grada. Ova preduzeća idu ka gašenju pa nemaju svojih sredstava za isplatu solidarne pomoći, objasnio je Pavlov.

    Kako su ranije spominjali predstavnici sindikata maksimalna isplata mogla biti i oko 20.000 dinara. A očekivalo se da će je dobiti zaposleni u gradskim preduzećima bez obzira da su zaposleni na neodređeno ili određeno vreme.

    Prema gradskim dokumentima ukupno u gradskim preduzećima u prvih devet meseci radilo je 1.712 radnika.

    Solidarna pomoć bila je tema razgovora gradonačelnika i predstavnika sindikata firmi iz pančevačkog komunalnog sektora.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo

    PANČEVO: Uskršnji bazar do 28. aprila

    U četvrtak, 25. aprila, otvorena je manifestacija „Uskršnji bazar“ koju organizuje Udruženje žena „Pančevke – Gornji Grad“ u saradnji sa Turističkom organizacijom grada Pančeva, uz […]

    PANČEVO: Bez naplate parkinga tokom praznika

    Tokom prvomajskih i uskršnjih praznika, od 1. do 6. maja, kontrolori na otvorenom parkiralištu – zoniranim parking mestima, neće vršiti kontrolu naplate parkiranja. […]

    Kolike su prosečne februarske plate u južnom Banatu

    Prosečna zarada (bruto) obračunata za februar 2024. godine iznosila je 129.934 dinara, dok je prosečna zarada bez poreza i doprinosa (neto) iznosila 94.125 dinara, saopštio je Republički zavod […]