Uspenski hram Pančevo Crkva s dva tornja
Društvo

Pančevo dobija gradsku slavu

Pančevo, Uto, 04/06/2019 - 14:27
Aleksandar Stojković


Pančevo će, po svemu sudeći, od ove godine imati i svoju slavu - Uspenje Presvete Bogorodice (Veliku Gospojinu), koju vernici Srpske pravoslavne crkve slave 28. avgusta. Gradsko veće Pančeva usvojilo je ovaj predlog, koji još treda da bude odobren u Pokrajini i da ga usvoje odbornici Skupštine grada.

- Predlog je potekao od protojereja-stavrofora Radoslava Milanovića, starešine hrama Uspenja presvete Bogorodice. Gradonačelnik i ja smo obavili razgovor sa predstavnicima sveštenstva i došli do toga da to bude Velika Gospojina, kada će gradonačelnik prisustvovati liturgiji i nakon toga doći u Gradsku kuću gde će seći slavski kolač i obaviti slavski ritual. Program koji bi propratio taj dan bio bi sličan programu za Dan grada, te nedelje bi se održavale razne sportske i kulturne svečanosti koje bi imale veze sa ovim duhovnim praznikom, rekao je prilikom obrazlaganja ovog predloga Nemanja Rotar.

Gradska slava poklopila bi se sa slavom Crkve sa dva tornja koji i nosi naziv po ovom prazniku.

Uspenje presvete Bogorodice je jedan od najvećih hrišćanskih praznika posvećen Bogorodici. Taj praznik, kada se završava i post, koji traje 14 dana, uspomena je na smrt Bogorodice i dan kada se ona, prema predanju, vinula na nebo i "predala svoj duh u ruke Spasitelja".

Bogorodica se smatra zaštitnicom žena porodilja i razna su narodna verovanja vezana za moć ikona na kojima je ona predstavljena. Običaj je da se od Velike do Male Gospojine (21. septembar) beru lekovite biljke.

 
MarketingNajnovije vesti