• PANČEVO: Održana centralna državna Komemoracija povodom Međunarodnog dana sećanja na Rome stradale u Drugom svetskom ratu

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    U Spomen – kompleksu „Stratište“ u Jabuci kod Pančeva danas je održana centralna državna komemoracija povodom Međunarodnog dana sećanja na Rome stradale u Drugom svetskom ratu. 

    Na današnji dan 1942. godine komandant zloglasnih jedinica, Hajnrih Himler, izdao je naredbu za sistematsko upućivanje Roma u koncentracione logore. Taj dan je kasnije određen za Međunarodni dan sećanja na Rome stradale u Drugom svetskom ratu. Tada je na ovom mestu u Jabuci straljano 2200 Roma, Srba i Jevreja. 

    Od 29. januara 1943. do 2. avgusta naredne godine u logoru Aušvic-Birkenau u Poljskoj i u podlogoru Cigojnerlager iz evropskih zemalja koje su bile pod nacističkom okupacijom zatočeno je 23.000 Roma, od kojih je oko 20.000 ubijeno.
    U ime Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, vence su položili predsednik Dalibor Nakić, predsednica Izvršnog odbora Pava Čabrilovski i generalni sekretar Dejan Vlajković. 

    Komemoraciju je organizovao Vladin Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije, a prisustvovali su u ime Vlade Srbije, državni sekretar u ministarstvu rada, zapošljavanja, boračka i socijalna pitanja Miodrag Kapor, grada Pančeva predsednik skupštine grada Tigran Kiš, predstavnici Vojske Srbije, članovi diplomatskog kora i predstavnici međunarodnih organizacija. 

    Sa komemoracije, govornici, među kojima je bio i predsednik Nakić, poručili su da se ne sme zaboraviti vreme kada su ljudi proganjani samo zbog nacionalne pripadnosti i da je borba protiv diskriminacije, nasilja i netrpeljivosti zadatak svih građana i građanki države Srbije.

     

    U Spomen – kompleksu „Stratište“ u Jabuci kod Pančeva danas je održana centralna državna komemoracija povodom Međunarodnog dana sećanja na Rome stradale u Drugom svetskom ratu. 

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo

    PANČEVO: Uskršnji bazar do 28. aprila

    U četvrtak, 25. aprila, otvorena je manifestacija „Uskršnji bazar“ koju organizuje Udruženje žena „Pančevke – Gornji Grad“ u saradnji sa Turističkom organizacijom grada Pančeva, uz […]

    PANČEVO: Bez naplate parkinga tokom praznika

    Tokom prvomajskih i uskršnjih praznika, od 1. do 6. maja, kontrolori na otvorenom parkiralištu – zoniranim parking mestima, neće vršiti kontrolu naplate parkiranja. […]

    Kolike su prosečne februarske plate u južnom Banatu

    Prosečna zarada (bruto) obračunata za februar 2024. godine iznosila je 129.934 dinara, dok je prosečna zarada bez poreza i doprinosa (neto) iznosila 94.125 dinara, saopštio je Republički zavod […]