Kompas i As
Društvo

Rušenje tabua o HIV-u među mladima

Pančevo, Sub, 13/02/2016 - 20:53
Ivana Predić

PANČEVO - Petnaestak mladih osoba učestvovalo je u radionici na temu prevencije polno prenosivih infekcija i HIV-a, koja je održana u subotu, 13. februara, u Domu omladine Pančevo. Organizatori predavanja, koje se realizuje u okviru Nacionalne kampanje „Ko je heroj? - Budi i ti AS promocije zdravlja mladih” su Udruženja „AS Centar” iz Beograda i „Kreativni omladinski centar Pančeva za borbu protiv side“- KOMPAS

Radionicu je vodio Đurica Stankov, aktivista „AS Centra”, koji živi sa HIV-om već dvanaest godina. On je govorio o prevenciji polno prenosivih bolesti, ali je mladim ljudima preneo i svoja iskustva. Prema njegovim rečima, građani Srbije i dalje malo znaju o HIV-u, zbog čega i dalje postoje predsrasude i diskriminacija prema osobama koje su zaražene virusom.

KOMPAS se godinama trudi da edukacijom razbije predrasude među mladima pre svega kroz vršnjačke edukacije, koje sprovodi tokom cele godine. Kako je rekao Vladimir Đukić, predsednik KOMPAS-a, predavanja se vrše u svim osnovnim i srednjim školama (šesti i osmi razred, odnosno prvi i četvrti), a svake godine kroz vršnjačaku edukaciju prođe preko 30.000 učenika. S obzirom da je prezervativ sigurna zaštita od HIV-a i drugih polno prenosivih bolesti, KOMPAS je pre dve godine u Domu omladine postavio kondomat, na kojem se kondom može kupiti za samo 20 dinara.

I. PredićMarketing

Najnovije vesti