Proleće u februaru

Visoke temperature šok za organizam

Pančevo, Uto, 02/02/2016 - 11:44
Ivana PredićProlećne temeprature u februaru ne pogoduju ni zdravim i mladim ljudima, a posebno loše utiču na hronične bolesnike. Velika i česta temperaturna kolebanja, kako smo saznali od dr Mirolsava Tepšića, načelnika Službe hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Pančevo, najviše ugrožavaju srčane bolesnike. Prema njegovim rečima tokom januara Hitnoj pomoći javljao se veliki broj pacijenata zbog povišenog krvnog pritiska i zbog kompilkacija srčanih bolesti, a taj trend se nastavio i ovog meseca. Visoke temperature vazduha ne prijaju ni asmatičarima, a povećan je i broj pacijenata sa simptomima prehlade i virusnih infekcija, naročito stomačnih.

Topli sunčani dani utiču i na raspoloženje, а građani se mogu se osetiti i umorno, neispavano i malaksalo.

Ovakve temperature su šok za organizam, posebno što nisu ujednačene i u kontinuitetu. Za adaptaciju na nove vremenske prilike organizmu je potrebno dve nedelje”, kaže za naš portal dr Miroslav Tepšić.

On savetuje hroničnim bolesnicima da obavezno uzimaju terapiju i da se konsultuju sa izabranim lekarom. Preporučuje veći unos vitamina C, prevashodno putem svežeg voća i povrća, i adekvatno oblačenje.

Sa današnjih 20 stepeni, temperatura će već u četvrtak pasti za oko dvanaest stepeni, a zatim se do kraja nedelje očekuje ponovo pretežno sunčano i toplije vreme.

I. Predić
MarketingNajnovije vesti