Foto: Promo
Intervju – Nevena Ristić, glumica i pokretačica „Teatra Vihor”

„Biti slobodan umetnik u Srbiji znači biti budan, organizovan i spreman za akciju"

Izvor: 
Jovana Jankov Pon, 26/09/2016 - 16:13

PANČEVO, 26. septembar – „Teatar Vihor” gostovaće u Kulturnom centru Pančeva 28.9. u 19:30h sa predstavom „Teško je reći zbogom”.

Putujuće pozorište „Teatar VIHOR” osnovan je 2015. godine s idejom da okuplja mlade umetnike svih pozorišnih umetnosti – glumce, reditelje, dramaturge, scenografe, kostimografe, kompozitore i producente, pružajući im prostor da iskažu svoje stvaralaštvo i isto podele sa publikom širom sveta.

Glavna misija teatra „VIHOR" je da svojim predstavama oživi ugašene kulturne centre širom zemlje/zemalja, da se približi svim generacijama s željom da vrati publiku u pozorište. Teatar „VIHOR" nema svoju stalnu scenu. Razgovarali smo sa glumicom i pokretačem „Teatra Vihor”, Nevenom Ristić.

Okupljate sve dramske umetnosti na jednom mestu, a opet nemate vaše sedište, već ste putujući teatar. Kako ste se na to odlučili?

– Biti slobodan umetnik u Srbiji znači biti budan, organizovan i spreman za akciju. Samo ime teatra „VIHOR” direktno opisuje i put kojim slobodan umetnik hodi. Onako kako smo primorani da se borimo, otud i ideja da naše pozorište bude putujuće. To je teren koji nam nije stran. Biti „kuća putujuća” je način života na koji smo naučeni. Nismo vezani za jedno mesto, a pri tom imamo šansu da probudimo mnoge napuštene sale širom regiona i u istima oživimo pozorište.

Kako je to biti „vihor” u Srbiji?

– Svakako nije dosadno. Budućnost stvaramo na točkovima, a istoriju nam piše publika gde god ona bila. Što se tiče administracije tu tek nije nikad dosadno u našoj zemlji.

Kako je išlo okupljanje ekipe i ima li mesta i za nove ljude?

– U najbližem okruženju sam okupila istomišljenike. Za ovakve pokrete nije potrebno puno ubeđivanja. Ili kao umetnik osetite da bi ste mogli biti deo toga ili ne. Svi Vihorovci su bili od početka svesni uslova u kojima radimo i u kojima ćemo raditi. Tu su glumci Ivan Mihailović, Nina Janković i Dragana Dabović, zatim pozorišne rediteljke Marija Lipkovski i Ana Popović, kompozitor Marko Louis, scenograf Marija Simović, pozorišni producenti Dušan Sindjić i Nataša Janković, kostim ISKON MODE. Radimo na tome da uslovi budu bolji, ali istinski svesni da je ova priča VIHORA jedan maraton i da ne ide ništa preko noći. Naravno da ima mesta za nove ljude jer biće i novih projekata. Ta se stvar nekako sama od sebe i osetila među kolegama, sto među glumcima,rediteljima, pozorišnim producentima, tako i među mladim dramaturzima. Verujem i iskreno se nadam da sledece godine će VIHOR biti bogatiji ljudstvom, voljnim i željnim za radom. 

predstava_poster.jpg

 

Kako tražite tekstove koje ćete pretvoriti u predstave?

– Tekstove koji se tiču naše generacije, koji pokreću i osvešćuju publiku. Odabir prvog teksta našeg pozorišta Mire Gavrana „Teško je reći zbogom” je bio jer je pre svega sve nas u ansamblu zaustavio na sekund, zapitao i nasmejao. Muško-ženski odnosi su uvek bila večita neiscrpna tema mnogih književnika, ali momenat ovog teksta koji je sve nas zapitao se krije u pitanju koje ova drama obrađuje „Zašto danas izbegavamo momenat začeća porodice, i koji su sve to naši izgovori koje nam društvo nameće". Probe uz rediteljku Mariju Lipkovski su bile konstruktivne i uzbudljive, jer navodila nas je da ispitamo sebe i svoje odnose sa voljenima. Zašto ovaj tekst? Jer govori o nama danas kroz dramatičnu komediju nadahnuta našim ljudskim glupostima i slabostima.

Ovu sezonu otvarate predstavom u Pančevu. Gde planirate sledeće gostovanje i kako dolazite do mesta gde ćete igrati?

– Krajem septembra otvaramo sezonu u Pančevu u Kulturnom centru 28. 09. 2016. u 19.30h. Sledeće gostovanje je ujedno i naše prvo igranje pred beogradskom publikom. Beogradska premijera biće krajem oktobra meseca 25. i 26. ove godine u Mixer-u. Tog dana ujedno i obeležavamo PRVI rođendan Putujućeg pozorišta „Teatar VIHOR” na kome će prisustvovati i pisac Miro Gavran i mnogobrojne kolege koje podržavaju našu priču. Kako dolazimo do mesta gde ćemo igrati... To je uzbudljiva priča sama po sebi. Pregovori, pregovori, pregovori posle kojih uslede i neki dogovori. 

Koliko je teško reći zbogom?

– Onoliko koliko ste greha napravili.

U pozorišnom tekstu „Teško je reći zbogom” susrećemo se s neobičnim bračnim trouglom. U dinamičnoj priči, punoj neočekivanih obrta, „žrtva” i „progonitelj” zameniće mesta, „istine” će postati „laži”, a „laži” će postati „istine”. Ispisujući brze, gotovo kolokvijalne dijaloge, Miro Gavran je napisao modernu savremenu dramu s kojom će se današnji gledaoci lako poistovetiti, pronalazeći u sudbinama prikazanih junaka deliće svoga ličnog iskustva. Neki teatrolozi su ovaj Gavranov tekst imenovali komedijom, neki melodramom, neki dramom – a u njemu se sve te odrednice susreću i prepliću, pozivajući glumce i reditelja na građenje snažne predstave, koja nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Ako se slažete s tvrdnjom da su muško-ženski odnosi najvažniji za našu sreću i nesreću – onda ćete u ovoj predstavi istinski uživati.

Cena karte je 600 rsd, sa indeksom ili đačkom knjižicom 500 rsd.Marketing

Najnovije vesti