U prvih osam meseci ove godine u putničkim vozilima stradalo je 179 osoba, a povređeno je 7772

MUP: Pojačana kontrola korišćenja pojaseva

Izvor: 
MUP Srbije Pon, 12/09/2016 - 10:06

Uprava saobraćajne policije, u cilju smanjenja stradanja vozača i putnika u motornim vozilima, od danas će obavljati pojačanu kontrolu korišćenja sigurnosnih pojaseva, u okviru akcije koja se sprovodi u svim evropskim državama, koje sarađuju u sklopu međunarodne organizacije TISPOL, saopštilo je Ministarstvo.

Rezultati istraživanja koje je sprovela Agencija za bezbednost saobraćaja u prvoj polovini ove godine, pokazaju da u Srbiji 75 odsto vozača i putnika vezuje pojas na prednjem sedištu, a na zadnjem svega devet odsto. 

Prema publikaciji Svetske zdravstvene organizacije, pravilno korišćenje sigurnosnog pojasa smanjuje rizik smrtnog ishoda u saobraćajnim nesrećama za više od 60 odsto. 

U prvih osam meseci ove godine, u putničkim vozilima stradalo je 179 osoba, a povređeno je 7772. Od ukupnog broja stradalih putnika, 55 odsto se prevozilo na prednjem, a na zadnjem sedištu 45 odsto.  

Uprava saobraćajne policije apeluje na vozače i putnike u motornim vozilima da vezuju pojas i na prednjem i na zadnjem sedištu i upozorava da će dosledno primenjivati mere prema svima koji za vreme vožnje u motornim vozilima ne budu koristili sigurne pojaseve na način koji je predvideo proizvođač vozila. 

Podsećamo da je za nekorišćenje sigurnosnog pojasa Zakonom propisana novčana kazna od 5.000 dinara.   Marketing

Najnovije vesti