• PANČEVO: U ponedeljak u KCP promocija foto-monografije „Laibach, 40 godina večnosti“ autora Teodora Lorenčiča

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Promocija foto-monografije „Laibach, 40 godina večnosti“ autora Teodora Lorenčiča održaće se u ponedeljak, 21. juna, u foajeu Kulturnog centra Pančeva od 17.30.

    Na promociji će govoriti novinari Petar Janjatović, Ivan Ivačković i autor.

    Nakon promocije u dvorani KC biće prikazan dokumentarni film LP Laibach (muzika je vremenska umetnost) reditelja Igora Zupea.

    Foto-monografija „Laibach, 40 godina večnosti“ autora Teodora Lorenčiča, jednog od nekadašnjih članova kultne slovenačke grupe i njihovog biografa, nedavno je objavljena u izdanju beogradske izdavačke kuće“Službeni glasnik”.

    „Četiri decenije nakon što je Laibach svojom pojavom tektonski prodrmao SFRJ i ideološki podelјenu Evropu, pojavlјuje se foto-monografija, koja prvi put u javnosti prezentuje detalјe sa istorijske turneje, zahvalјujući kojoj je danas kultni sastav, nakon zabrane u Jugoslaviji, osvojio svetsku muzičku scenu. ‘Roudmuvi’ priča o probijanju gvozdene zavese i istorijskoj turneji ‘Occupied Europe 1983’, otkriva nam do sada neobjavlјene fotografije iz Austrije, Mađarske, Nemačke Demokratske Republike, Zapadne Nemačke, Polјske, Holandije, Engleske, koje je nakon skoro 40 godina u svojoj arhivi pronašao i obelodanio autor i učesnik turneje – Teodor Lorenčič“, navodi se u opisu foto-monografije.

    Ime, simboli i nastupi grupe Laibach uvek su bili veoma provokativni, a izdavač navodi da je takva knjiga sa „fotografijama koje se više čitaju nego gledaju“ umetnički koncept po kom je urađena „smeo, originalan, duhovit i izazovan“.

    „Za četiri decenije grupa Laibach je održala više 1.000 koncerata širom sveta, u 45 država i 293 grada. O grupi su napisane čak i doktorske disertacije, izdato je 36 albuma u različitim formatima i prodato preko milion različitih nosača zvuka. Grupa je dobijala različite epitete od najkontroverznijeg do najopasnijeg benda na svetu, barem su ga tako definisali američki muzički kritičari komentarišući američku turneju“, piše Teodor Lorenčič. 

    On podseća i da je Laibach jedini strani bend koji je nastupao u Severnoj Koreji na koncertu nazvanom „The Sound of Music“ što je predstavljao do tada nešto nezamislivo. „U svakom slučaju, radi se o diplomatskom poduhvatu par ekselans. Diplomatija je od samog početka bila jaka strana Laibach kunsta. Na funkcionalno operativnom nivou to je princip “ready made” u odnosu na lјude i okolnosti, te korišćenja sredstava multimedijske manipulacije. Spremlјen je bio samrtni odar Jugoslavije, kog nije spremio Laibach. Čaršav na tom odru zatezao je već Tito sam, kao apsolutni politički i armijski autoritet, i to u više navrata počevši od 1955. godine. Laibach kunst je samo teatralizovao društvenu situaciju jezikom same vladajuće ideologije – armijskim uniformama manifestovao je ponašanje vlasti i, naravno,  bio je zabranjen i klasifikovan kao nacizam i fašizam“, naveo je autor.

    Fotografije iz knjige „Laibach, 40 godina večnosti“ bile su prikazane i na izložbi u Jugoslovenskoj kinoteci od 26. do 29. Aprila 2021. , u okviru manifestacije “Dani slovenačkog filma”.

    Promocija foto-monografije „Laibach, 40 godina večnosti“ autora Teodora Lorenčiča održaće se u ponedeljak u foajeu Kulturnog centra Pančeva od 17.30.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura