„POTENCIJALI EKSPERIMENTA”

Program 45. Ex Teatar Festa

Pančevo, Ned, 19/06/2016 - 14:27
Mirjana Marić


Centralni program Ex Teatar Festa, najznačajnjeg pozorišnog festivala u Pančevu, počinje u petak 24. juna i trajaće do nedelje 26. juna, u okviru kojeg će biti odigrano pet predstava na više lokacija u Pančevu.

Već četiri decenije unazad Dom omladine Pančevo, kao organizator ove manifestacije, uspešno sarađuje sa neafirmisanim i afirmisanim pozorišnim istraživačima, sa ciljem da publici predstavi autentične eksperimentalne predstave. Ove godine, za 45. izdanje festivala, selektori Milan Mađarev i Jovan Popović odabrali su sedam predstava, od kojih će se pet naći u centralnom programu.  

„Tokom šest meseci tražili smo predstave koje se nalaze na tragu eksperimenta u teatru. Ako je eksperimentisanje krajem XX veka bilo uglavnom u domenu amaterskih pozorišta i grupa, u XXI veku situacija se značajno promenila. Mnoge predstave repertoarskih pozorišta u Srbiji koketiraju sa eksperimentom, koristeći elemente forum pozorišta, pozorišta participacije ili verbatim teatra, u želji da privuku novu i zadrže staru publiku. Sledstveno tome nastaju prividno hrabre predstave, ali bez rizika, iznenađenja, opasnosti, zavođenja i tragalaštva.

U vremenu poremećenih vrednosnih kriterijuma koje je „iskočilo iz zgloba”, ponudili smo svoje viđenje eksperimenta u pozorištu sa idejom da pokušamo da vratimo deo nezaboravne atmosfere Festivala malih i eksperimentalnih scena u Pančevu. Zato smo se odlučili da ovogodišnji slogan Festivala bude „Potencijali eksperimenta”.

Izabrane predstave ispituju potencijale igre, glume, snova, cirkusa, teatra pokreta, plesa, izdržljivosti i odnosa lik-glumac. Ovogodišnja selekcija nije puki zbir najboljih eksperimentalnih predstava nove produkcije, već naša zajednička autorska antologija.” Jovan Popović i Milan Mađarev

PROGRAM:

Petak, 24. jun

Dvorana „Apolo” Doma omladine Pančevo u 19 časova

Premijerno izvođenje predstave „Posle kvarteta”, po motivima „Kvarteta” Hajnera Milera

Predstavu izvodi Bela senka

 

Sala Ateljea mladih, Dom omladine Pančevo u 21 čas

Monodrama „Ko je to?” Marka Vukosava

Akademija umjetnosti u Banjoj Luci

 

Subota, 25. jun

Dvorana „Apolo” Doma omladine Pančevo u 20 časova

Predstava „Žaba”, po tekstu Geze Čata

Senćansko mađarsko kamerno pozorište

 

Nedelja, 26. jun

Dvorana „Apolo” Doma omladine Pančevo u 19 časova

Plesno-cirkusno-pozorišni komad „Upakovane”

Otvoreno pozorište DK „Studentski grad” & „Cirkusfera”

 

Dvorana Kulturnog centra Pančeva u 21 čas

Pozorišna predstava „Čudna petlja” Simona Grabovca i Šandora Šuranjija

Pozorišno udruženje „Letnji bioskop”, Pozorište „Deže Kostolanji” i Kulturni centar Novog Sada

 

plakat_proba_1.jpg

 

U skladu sa festivalskom tradicijom, centralni pozorišni program upotpuniće dve radionice: jedna namenjena osnovnoškolcima, i druga za mlade stvaraoce i umetnike.

Radionica „Na licu mesta” će biti održana 22. i 23. juna od 12 do 15, i od 17 do 20 časova, a već 24. juna u 12h biće održana javna prezentacija radionice.




Marketing



Najnovije vesti