• „Prolećni salon” u Kovačici

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Povodom 221. godišnjice dolaska Slovaka i 68 godina Galerije naivne umetnosti, publici je predstavljen svojevrsni presek aktuelne scene naivnog stvaralaštva Kovačice.

    Južnobanatska Kovačica ove godine je zakoračila u treći vek od kada beleži naseljavanje Slovaka na ove prostore. Taj značajan podatak iz istorije naselja obeležava se ovde nizom manifestacija, sportskih, ali i kulturnih, a jedan od centralnih događaja je „Prolećni salon” radova članova Galerije naivne umetnosti u Kovačici, kao i izložba slika preminulih slikara naivne umetnosti. U Galeriji naivne umetnosti izložena je 51 slika, 21 umetnika, čime je ujedno obeleženo i 68 godina od osnivanja ove ustanove kulture.

    – Veliku čast su nam ukazali Mojmir Vrljig, konzul Republike Srbije u Martinu, i Dušanka Petrakova, predsednica Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine. Takođe, našu svečanost je uveličala i „Dečja svadba” Memorijalnog centra „Dr Janko Buljik” iz Kovačice i gosti iz Republike Slovačke orkestar „Sokoli”. Za ovu priliku postavljena je izuzetna izložba slika, svojevrsni presek aktuelne scene naivnog stvaralaštva Kovačice. Umetnici se našoj publici predstavljaju delima u različitim tehnikama i stilovima, najbrojnija su ulja na platnu, ali i ulja na staklu i radovi u tehnici intarzije – napominje, Ana Žilnaj Barca, direktorka Galerije naivne umetnosti u Kovačici, o postavci na kojoj svoja dela izlažu Pavel Cicka, Jano Žolnaj, Juraj Lavroš, Nada Korenji, Marina Petri, Jozef Havijar, Zuzana Vereski, Ana Lenard, Pavel Povolni Juhas, Pavel Hajko, Desa Petrov Morar, Drago Terzić, Katarina Karlečik, Eva Husarik, Marija Hlavati, Pavel Javroš, Jan Glozik, Ana Kotvaš, Ana Knjazovic, Nataša Knjazovic i Šćefan Varga.

    Takođe, u okviru 9. „Prolećnog salona”, u Galeriji „Babka” u Kovačici, upriličena je i izložba slika 27 preminulih umetnika naive i osnovano Udruženje potomaka preminulih slikara.

     

    Povodom 221. godišnjice dolaska Slovaka i 68 godina Galerije naivne umetnosti, publici je predstavljen svojevrsni presek aktuelne scene naivnog stvaralaštva Kovačice.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura