• Publika se uvek vraća u Pančevo

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Na teritoriji grada održava se veliki broj kulturnih dešavanja, koja iz godine u godinu privlače sve veći broj turista.

    Kulturu Pančeva kreiraju i ostvaruju kompetentni pojedinci, umetnici. Kultura, kao neodvojivi segment razvoja svake lokalne zajednice, ima ogroman potencijal. Treba insistirati na neprestanom razvoju kulture, koji je tesno povezan s transformacijom društva u celini“, kaže za Kurir Marija Jević, članica Veća za kulturu i omladinu Grada Pančeva.

    Pančevo ima niz kulturnih dešavanja, koja svojim kvalitetom i dugom tradicijom uvek vraćaju vernu publiku, a Jevićeva navodi ona najznačajnija:

    – Bijenale umetnosti Pančevo ima tradiciju dugu tri decenije. Počeo je s radom 1981. godine, i to kao izložba jugoslovenske skulpture, da bi se vremenom transformisao u internacionalnu izložbu vizuelnih umetnosti, pozicionirajući se u sam vrh svetskih manifestacija novih trendova likovnog stvaralaštva. Salon umetnosti je ove godine proslavio 50 godina postojanja. To je najstarija manifestacija u Kulturnom centru Pančeva, s revijalnom izložbom umetničkih radova u lokalnoj sredini – navodi ona.

    Jevićeva ističe da veliku pažnju privlači i pančevački Džez festival.

    – On postoji od 1998. godine i predstavlja jednu od najznačajnijih kulturnih manifestacija u Srbiji. Ugostio je velika imena džez muzike: Edi Henderson, Deniz Džana, Adrijana Mutentaler, Bojan Zulfikarpašić, Viktor Bejli, Hjubert Tabs. Tu su i nezaobilazni Dani Vajferta – manifestacija koja slavi lik i delo Đorđa Vajferta, i Karneval Pančevo – spoj različitih karnevalskih tradicija i raznovrsnih kultura – navodi ona.

    Spomenici kulture takođe su veoma atraktivni turistima.

    – Grad poseduje niz kulturno-istorijskih spomenika, koji svedoče o ukrštanju raznih kultura i važnim događajima i datumima u gradu. Najbrojniji su primeri sakralne arhitekture, Crkva Preobraženja Gospodnjeg i Uspenja Presvete Bogorodice, rimokatolička crkva Župa Svetog Karla Boromejskog i dr. Kad je reč o kulturnim institucijama – Narodni muzej Pančeva veoma je značajan jer je u njemu pohranjena jedna od kompozicija „Seoba Srba“ slikara Paje Jovanovića, kao i predmeti iz poznate starčevačke kulture – ističe naša sagovornica.

    Ona dodaje da je „Pančevo prepoznatljivo i po tome što se u ovom gradu snimio veliki broj najpoznatijih domaćih filmova, ali i nekoliko stranih ostvarenja“.

    Tekst je objavljen u sklopu projekta koji je sufinansiran od strane Grada Pančeva.

    Na teritoriji grada održava se veliki broj kulturnih dešavanja, koja iz godine u godinu privlače sve veći broj turista.

     
     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura