Krava Foto: pixabay
Srbija

Junetina u Srbiji sada košta kao u Švedskoj, mogu se očekivati dalja poskupljenja

Izvor: 
Blic Sub, 16/10/2021 - 21:16Ovih dana šok na rafovima. Litar ulja ide i do 225 dinara, a kilogram junetine u Srbiji sada košta skoro kao u Švedskoj.
 
Junetina se ovih dana i na mesnim odeljenjima velikih trgovačkih lanaca prodavala i po 950 dinara za kilogram. U poslednja tri meseca poskupela je i više od 200 dinara, a na tržištu tvrde da bi moglo doći i do novih, većih cena.
 
- Istina jeste da je junetina u poslednje vreme značajno poskupela, a nakon što smo to videli i kod svinjetine. U odnosu na jul, junetina je sada skuplja i do 230 dinara po kilogramu, a razlog je jednostavno odnos ponude i tražnje koji je diktira cenu - rekao je za Blic Živojin Jovanović, vlasnik i direktor zemljoradničke zadruge "Trlić" koja ima i proizvodnju i prodaju mesa.
U jednom trgovačkom lancu kažu da im je junetina za mesec dana poskupela čak 13 odsto. Aktuelna cena u Srbiji tako je došla na nivo cene u Švedskoj gde je kilogram mesa u proseku oko 8 evra.
 
Podsećaju i da smo gotovo isti scenario nedavno imali i sa cenama svinjetine i piletine koje su povećane i do 15 odsto, ali su sada stabilizovane.
 
Poznavalac tržišta i autor mnogih studija o poljoprivredi Branislav Gulan kaže da su razlozi poskupljenja junetine suša, kao i generalno manji prinosi stočne hrane, što je na kraju dovelo i do poskupljenja žitarica.
 
- Zbog toga dolazi i do prodaje grla i zatvaranja farmi, a to onda znači i manju ponudu i veću cenu u prodaji. Imajući sve to u vidu, može se očekivati i dalji rast cena, čak i do 30 odsto - navodi Gulan za Blic.
 
Što se tiče svinjetine, koja je poskupljivala tokom leta, njena cena je sad stabilna. Svinjsko meso sada je čak i nešto jeftinije u odnosu na pre neki mesec.
 
- Cena žive vage pala je sa 180 na 170 dinara za kilogram - navodi Živojin Jovanović.
 
U suštini kompletno svinjarstvo i govedarstvo zavisi od toga da li će kukuruz premašiti cenu od 25 dinara po kilogramu. Ako se to dogodi, biće teško jer će tov na farmama poskupeti i može doći do zastoja prodaje zbog smanjenja potrošnje.MarketingNajnovije vesti