• Koliko koštaju badnjaci u Srbiji: Na istoku Srbije ljudi ih i dalje seku, dok se na jugu kupuju po visokim cenama

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Badnjak, simbol Badnjeg dana i Božića, zauzeo je pijačne tezge u Srbiji, delove ulica, a prodaje se i u prodavnicama. Cene su šarolike i zavise od veličine i „sadržaja arnažmana“.

    Badnjak se u Novom Sadu najlakše možete pazariti na gradskim pijacama – Limanskoj, Ribljoj, Detelinarskoj, Futoškoj, Satelitskoj i Kvantaškoj.

    Zapravo, „sveto drvce“ može se naći na uglovima svih frekventnijih saobraćajnica, poput onoga između Jevrejske i Bulevara oslobođenja ili između Bulevara cara Lazara i Bulevara oslobođenja, kao i u pešačkoj zoni u Zmaj Jovinoj ili Dunavskoj.

    Cene badnjaka kreću se od 100 dinara ako želite samo drvce, do 300 ili čak 500 ako uz njega zahtevate i prigodan aranžman, odnosno malo veće grančice.

    Na pojedinim mestima blizu centra grada, u sklopu „akcijskih cena“, badnjaci se nude i za 50 dinara.

    U Zrenjaninu do 399 dinara

    Oni koji ih još nisu nabavili badnjake u Zrenjaninu mogu da ih kupe po ceni od 150 do 399 dinara. Najpovoljniji badnjaci mogu sa nabaviti na pijacama, dok su u trgovinama lepo spakovani i nešto skuplji.

    U Zaječaru do 200 dinara

    U centru Zaječara, ali i na pijaci mogu se naći badnjaci, kao i ručno rađena dekoracija za božićne praznike.

    Grančice badnjaka kreću se od 50 do 200 dinara, dok se pšenica prodaje od 100 do 150 dinara. Dekorativne stvari su malo skuplje, i idu čak i do 700 dinara.

    „Više godina prodajem badnjake kao i dekoraciju. Za badnajke se koristi hrast ili cer. Prodajem i pšenicu, koja je deo tradicije“, kaže prodavac Nikolić Milan iz Zaječara.

    Majdanpečani idu u šumu

    Stanovnici majdanpečke opštine, budući da su okruženi šumama, po badnjak najčešće idu sami, poštujući tradicionalne običaje. U Majdanpeku je to obično u rano jutro Badnjeg dana kada kolona vozila krene iz grada. U drugom gradskom naselju ove opštine, Donjem Milanovcu, po badnjak se organizovano ide u rano popodne, a na sličan način se tradicija ispoštuje i u selima.

    Za sve one koji ne mogu organizovano ili pojedinačno da odu u šumu i donesu granu ili mlado stablo cerovog ili hrastovog drveta, badnjak mogu da kupe na pijaci ili u prodavnicama.

    Cena badnjaka, radi se o par grančica, je 110 dinara, aranžman hrastovih grančica sa slamom i kukuruzom je skuplji i prodaje se po ceni od 250 dinara, dok je mlada pšenica 210 dinara.

    Na pijacama su cene badnjaka i pšenice u zavisnosti od veličine i načina aranžiranja različite – od 100 do 400 dinara i svako može da izabere koji će od simbola Božića i po kojoj ceni kupiti.

    U Šapcu manje kupaca

    Manje grančice badnjaka u Šapcu mogu se kupiti za 50 dinara, dok se nešto veće, prodaju za 100 i 200 dinara. Velike hrastove grane su 300 dinara.

    U ponudi su i badnjaci u vrećicama, u kojima se još nalazi slama, kukuruz i orah. Njihova cena je 200 dinara.
    I ovog januara, ponuda badnjaka i božićnih aranžmana je bogata, ali je prema rečima prodavaca, interesovanje kupaca dosta slabije u odnosu na ranije godine.

    Badnjak u Nišu do 1.000 dinara

    Kod prodavaca badnjaka u Nišu oni se mogu kupiti po ceni od 50 do 1.000 dinara, u zavisnosti od veličine i aranžmana. Badnjak standardne veličine i postavljen na malo drveno postolje košta od 150 do 300 dinara.

    Aranžmani sa mladim žitom koštaju od 100 do 300 dinara. Prodavci badnjaka već danima su zapljusnuli zelene pijace, a ima ih na centralnom gradskom trgu, ispred većih tržnih centara i na ulicama.

    U Kragujevcu najmanji badnjaci 100 dinara

    Najmanji badnjaci prodaju se već za 100 dinara. U zavsnosti od veličine i „popunjenosti” – kukuruz, pšenica, slama, dren, bosiljak… cena se kreće između 150 i 200 dinara. Oni najveći prodaju se za 500 i 600 dinara.

    Cena božićne pšenice kod uličnih prodavaca, takođe zavisi od veličine saksije, kreće se od 50, 100 ili 150 dinara.

    Od ovog Božića na kragujevačkim ulicama prodaju se ukrasne korpice ili kutijice sa ikonom Hrista ili figuricama anđela i prukom „Hristos se radi“.

    Badnjaci se prodaju i u kragujevačkim marketima i prodavnicama gde se mogu naći u pakovanju već od 116 dinara. Cena kese božićne slame u radnjama je 132, a božićne pšenice 235 dinara.

    Badnjaci i u Novom Pazaru

    Kupovina badnjaka nije tradicija u Novom Pazaru. Za pravo drvo cera, koje po verovanju u dom treba da donese sreću i berićet, odlazi se u šume i šumarke u okolini grada.

    Oni koji na badnje jutro, a u ovom kraju i u ranim popodnevnim satima, odlaze da poseku badnjake, badnjak donose za svoju, ali i kuće svojih komšija i prijatelja, koji, iz nekih razloga, ne mogu da obave taj ritual.
    Novo vreme donelo je i novi „običaj“, kupovinu badnjaka u trgovinama. Za to se opredeljuju malobrojni. Tek toliko da se obeleži praznik.

    Grančica sa suvim lišćem ili imitacijom od nekih materijala košta od 80 do 100 dinara. Jeftiniji su u kineskim prodavnicama, a oni skuplji su u marketima.

    Vranjanci plaćaju 500 dinara

    Cene badnjaka pred Badnji dan i Božić u Vranju variraju od 50 do 200 dinara, a pšenice od 100 do 200. Ukoliko želite da badnjak ili pšenicu dekorišete, to vas može stajati i do 500 dinara.

    „Badnjak na mojoj tezgi je sa džakčićima ili bez, a možete za njega dati i koliko imate, u stilu ‘daj koliko daš’. Cena pšenice zavisi od veličine žita i elemenata koji čine dekoraciju“, govori za Danas jedna od prodavačica u pešačkoj zoni, u centru Vranja.

    Badnjak, simbol Badnjeg dana i Božića, zauzeo je pijačne tezge u Srbiji, delove ulica, a prodaje se i u prodavnicama. Cene su šarolike i zavise od veličine i „sadržaja arnažmana“.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija