• Lažne dojave o bombama – koliko nas sve to košta i da li je uvek moguće pronaći počinioce

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Škole i bolnice su prošle nedelje bile mete lažnih dojava o bombama. Profesorka Kriminalističko-policijskog univerziteta Ivana Bodrožić navodi za RTS da se lažnim dojavama državi nanosi višestruka šteta – pravna, ekonomska i politička. Ukazuje da naša država ima dobar krivično-pravni odgovor, te da je moguće pronaći svakog učinioca dela.
     
    Nakon dva masovna ubistva u OŠ „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu, i selima u okolini Mladenovca, početkom ovog meseca, policija je prošle sedmice bila preplavljena lažnim dojavama o bombama. Prvo su mete bile škole, a potom bolnice.

    Iako se nijedna od dosadašnjih dojava nije pokazala istinitom, za policiju je svaka značila izlazak kontradiverzione jedinice na teren, evakuaciju svih građana koji su se na tim mestima zatekli i detaljan pregled svakog kutka. 

    Ivana Bodrožić, profesorka Kriminalističko-policijskog univerziteta, navela je gostujući u Beogradskoj hronici da su dojave o lažnim bombama započele u martu prošle godine dojavom da je postavljena bomba u avionu „Er Srbije“ na letu od Beograda ka Moskvi, te da su kasnije omasovljene dojave o bombama u osnovnim i srednjim školama i ustanovama zdravstvene zaštite. 

    Ukazuje da nas je posle tragičnih događaja u Beogradu i okolini Mladenovca zatekao novi talas dojava o postavljenim bombama u raznim objektima, pre svega školama.

    „Kada su u pitanju prošlogodišnji događaji, Više javno tužilaštvo u Beogradu u saradnji sa MUP-om i Bezbednosno-informativnom agencijom pokrenulo je krivične postupke protiv učinilaca ovih krivičnih dela koji su državljani Republike Srbije, mahom za krivično delo – izazivanje panike i nereda. Na onim mestima gde je bilo osnova sumnje da je reč o izvršiocima koji su strani državljani, pokrenuta je međunarodna krivično-pravna saradnja kroz mehanizme Evropola i Interpola, i ona je u toku. Verujemo da će kroz prikupljene dokaze i informacije na kraju rezultirati pokretanjem krivičnog postupka i donošenjem zakonito sprovedenih odluka“, kaže Bodrožićeva.  

    Ukazuje da se lažnim dojavama o bombama državi nanosi višestruka šteta – pravna, ekonomska i politička.

    „Pravna jer se u ovakvim slučajevima pokreće veoma skup i ekskluzivni krivično-pravni aparat. Ekonomska jer su angažovane izuzetno velike ekonomski resursi državnih organa. Politička jer može da se stvori utisak određene nestabilnosti kada je u pitanju izvršenje ovih krivičnih dela“, navodi Bodrožićeva.

    „Moguće pronaći svakog učinioca“

    Ivana Bodrožić veruje da je moguće pronaći svakog učinioca dela.

    „Nekada se krivično delo može otkriti u danu, za neka krivična dela je potrebno vreme. Duboko verujem da su službe za sprovođenje zakona i u Republici Srbiji, a i naši partneri sa kojima ostvarujemo intenzivnu međunarodnu krivičnopravnu saradnju, sasvim dobar resurs i kapacitet za otkrivanje učinioca krivičnih dela“, navodi Bodrožićeva.

    Ukazuje da naša država imam dobar krivično-pravni odgovor.

    „Ministarstvo unutrašnjih poslova i nadležno tužilaštvo u saradnji sa Bezbednosno-informativnom agencijom uposlilo je sve svoje resurse kada je u pitanju otkrivanje i dokazivanje ovih krivičnih dela. Država ima dobre krivično-pravne standarde, samo je pitanje prikupljenih dokaza i odluke nadležnih službi za sprovođenje zakona, kako će to dalje ići“, ukazuje gošća Beogradske hronike.

    Škole i bolnice su prošle nedelje bile mete lažnih dojava o bombama. Profesorka Kriminalističko-policijskog univerziteta Ivana Bodrožić navodi za RTS da se lažnim dojavama državi nanosi višestruka šteta – pravna, ekonomska i politička. Ukazuje da naša država ima dobar krivično-pravni odgovor, te da je moguće pronaći svakog učinioca dela.
     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    U Srbiji dom košta od 400 do 4.802.000 evra

    Subotica je već tri godine prvi grad u Vojvodini po broju prodatih kuća, gde ih je od 2021. do 2023. prodato 3.152, a cene su bile od 1.000 do 245.000 evra. […]