Foto: Alex Proimos/wikimedia
Srbija

Lekari mogu onlajn da prijave nasilje

Izvor: 
Beta Čet, 10/08/2017 - 08:53

Lekari koji su tokom obavljanja posla izloženi verbalnom ili fizičkom nasilju od 9. avgusta to mogu prijaviti onlajn na internet stranici Lekarske komore Srbije.

 

Komora je u saopštenju navela da je uvela onlajn prijavu nasilja jer se zalaže za borbu protiv svih oblika nasilja u društvu i smatra da nasilno ponašanje prema zdravstvenim radnicima ne sme da bude tolerisano.
 
Direktor LKS Milan Dinić rekao je da lekari prijavom nasilja na radnom mestu istovremeno pomažu i cilj Komore da predlaži izmene zakona i insistira na uvođenju preventivnih mera u zdravstvene ustanove kako bi se smanjilo fizičko, ali i verbalno nasilje kom su izloženi zaposleni u zdravstvenim ustanovama.
 
"Nasilje nad zdravstvenim radnicima je neprihvatljivo i želimo da ohrabrimo kolege da prijave svaki vid nasilja koji dožive na radnom mestu. Tolerisanje nasilnog ponašanja prema zdravstvenim radnicima za posledicu nema samo rast nezadovoljstva zaposlenih, već i opadanje kvaliteta zdravstvenih usluga za građane", rekao je Dinić.
 
Odluke o pokretanju onlajn prijave nasilja, kao i sprovođenje ankete o nasilju među zdravstvenim radnicima donete su na sastanku Komisije za bezbednost zdravstvenih radnika Ministarstva zdravlja Srbije održanom 25. jula. Na sastanku je odlučeno i da se uskoro preduzmu konkretne mere da bi se povećala bezbednost zdravstvenih radnika na radnom mestu i podigla svest u javnosti o problemu izloženosti zdravstvenih radnika različitim vidovima nasilja.


Marketing

Najnovije vesti