• Mirković: Većina penzionera nema sredstava ni za najosnovnije potrebe

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    -„U Srbiji je proteklih godina zabeležen porast siromaštva kod svih građana, a naročito kod najstarijeg dela stanovništva. Skoro polovina penzionera ima penziju manju od 20.000 dinara, što nije dovoljno ni za najosnovnije potrebe, a situaciju dodatno otežava osećaj nesigurnosti starije populacije, osećaj da su teret društva i porodice,“ izjavila je Snežana Mirković, poverenica Foruma penzionera Demokratske stranke.

     

    Kako kaže, više od 60% starijih građana Srbije oseća neravnopravnost u odnosu na druge građane, pa ne treba da čudi činjenica što je 2020. godine, na drugom mestu u izveštaju Poverenice za zaštitu ravnopravnosti, bila upravo diskriminacija starijih građana Srbije.

     

    Ona podseća da prema najnovijim statističkim podacima, u Srbiji živi 2.600.000 penzionera, čemu treba dodati jos bar milion starijih koji ne primaju penzije, što je trećina celokupnog stanovnistva Srbije. Prosečan iznos januarske penzije je 29.378 dinara, a poljoprivredne 11.896 dinara. Upoređujući prosečnu penziju i cenu minimalne potrošačke korpe, dolazi se do podatka da 70% penzionera prima iznos značajno manji od iznosa potrošačke korpe.

     

    „Diskriminacija starijih se ispoljava gotovo u svim oblastima života, i vidimo je kod postupaka pred organima vlasti, prilikom pružanja javnih usluga, socijalne i zdravstvene zaštite, u sferi finansija, stanovanja“, podesćaju iz Demokratske stranke.

     

    Demokratska stranka navodi da je kao odgovorna stranka socijaldemokratske orijentacije, prepoznala potrebe velikog broja starijih sugrađana i kroz Forum penzinera stara se da maksimalno skrene pažnju na probleme koji ih muče i da im pruži pomoć i podršku. DS će se boriti protiv nemaštine, a posebno za dostojanstvo starijih osoba kao punopravnih članova ovog društva.

     

    „Jedno od naših obećanja je i vraćanje oduzetog dela penzija na način na koji to bude izvodljivo, moramo i da ukinemo penale sa ispunjenjem i drugog uslova za penziju, da se pobrinemo da iznos minimalne penzije ne može biti manji od socijalne pomoći, da obezbedimo bolju zdravstvenu zaštitu… Sve su to ciljevi Demokratske stranke i Foruma penzionera i zajedno ćemo se izboriti za dostojanstvo svih građana Srbije,“ zaključila je Snežana Mirković.

     

    U Srbiji je proteklih godina zabeležen porast siromaštva kod svih građana, a naročito kod najstarijeg dela stanovništva. Skoro polovina penzionera ima penziju manju od 20.000 dinara, što nije dovoljno ni za najosnovnije potrebe, a situaciju dodatno otežava osećaj nesigurnosti starije populacije, osećaj da su teret društva i porodice

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija