• Pančevo nastavlja da tone na listi transparentnosti lokalnih samouprava Srbije

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Pančevo, nekada jedna od najtransparentnijih lokalnih samouprava u Srbiji, danas je na 64. mestu po nedavno objavljenom istraživanju Trasnsparentnosti Srbija.

    Pančevo, koje je 2017. godine imalo indeks 67, ove godine je skupilo 48 indeksnih poena.

    To je čak za jedan poen manje i od prošlogodišnjeg skora, kada je Pančevo bilo na 49. mestu. Neke lokalne samouprave su od tada napredovale, a naša je nazadovala. 

    Koliko je transparentan rad naše lokalne samouprave ipak najbolje znaju novinari. Na njihova se pitanja ne odgovara, sa sednica Gradskog veća su proterani. Jedino što je još dostupno je Skupština (čak su i direktni prenosi obnovljeni), ali očigledno da gradsku vlast ne zanima saradnja s novinarima, već isključivo sa medijima koji lakiraju stvarnost.

    Da je tako svedoči i poslednji slučaj kada je JKP Higijena ustupila nenaplaćena potraživanja za parkiranje firmi iz Ćuprije, a na naša novinarska pitanja o tome niko ne odgovara.

    Nekada smo bili ponosni na rezultat, koji je tada čak bio objavljen i na sajtu grada.

    Indeks transparentnosti lokalne samouprave predstavlja istraživanje , ocenjivanje i rangiranje 145 jedinica lokalne samouprave i 25 gradskih opština u Srbiji, koje sprovodi Transparentnost Srbija.

    Ovo je peta godina (treća u nizu) u kojoj TS sprovodi ovo istraživanje. Opštine i gradovi su rangirani na osnovu kriterijuma transparentnosti, određenih putem 95 indikatorskih pitanja.

    Konačne ocene, odnosno indeksi se kreću u rasponu od 0 do 100, a u praksi su ove godine opštine i gradovi imale ocene između 21 i 90.

    Najtransparentnija lokalna samouprava je Bečej, slede Sombor i Kanjiža.

     

    Pančevo, nekada jedna od najtransparentnijih lokalnih samouprava u Srbiji, danas je na 64. mestu po nedavno objavljenom istraživanju Trasnsparentnosti Srbija

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija