• Pobuna IT sektora i peticija: Visokim porezima uništavaju srpsku ekonomiju

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Nakon najave države da će se krenuti sa naplatom poreza za uplate iz inostranstva, koja prvenstveno pogađa predstavnike IT sektora, ali i druge frilensere došlo je do organizovanja inicijative „Ne uništavajte IT“.
     
    Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti i Tim „Kreni-Promeni“ zajedno sa predstavnicima IT sektora pokrenuli su onlajn peticiju, a najavljena je izrada uporedne analize, ali i formiranje tima za pregovore.
     
    Reč je pre svega o grani koja je najperspektivnija i jedina beleži rast čak i u periodu pandemije. U pitanju je neviđena šansa za oporavak srpke ekonomije. Istovremeno očigledno je da ne postoji sluh i da se primenjuju zastareli propisi. U određenim slučajevima imaćemo situaciju da će pojedina lica morati da plate i do 80% nekog prihoda, što ljude gura ili da rade na crno, da beže iz Srbije ili da osnivaju firme u IT poreskim rajevima„, navode u ovoj inicijativi.
     
    Kako dodaju, dok se mnoge države trude da ovu oblast podstaknu olakšicama i subvencijama, u Srbiji se odnos svodi na „čerupanje, podmetanje nogu i teranje IT poslova, dok se subvencije i novac građana Srbije prosleđuje kompanijama koje zapošljavaju jeftinu radnu snagu“.
     
    Narodu se u eri interneta nudi svetla budućnost motanja kablova. IT sektor jeste šansa da nezavisni i slobodni ljudi stvore dodatnu vrednost koja će pomoći ekonomskom oporavku zemlje, ali i stvoriti državu građana koji nisu teret, već motor jednog društva„, dodaju u ovoj inicijativi.
     
    Na ovom LINKU nalazi se peticija.
     
    Podsetimo, Poreska uprava Srbije saopštila da je utvrdila da poreski obveznici, fizička lica koja u inostranstvu ostvaruju prihod pružanjem usluga razvoja softvera, prevođenja, držanja časova stranog jezika, grafičkog dizajna, zatim jutjuberi, influenseri ne plaćaju porez i druge doprinose, te je pozvala sve koji nisu platili porez i doprinose da to učine, pre poreske kontrole ili podnošenja zahteva za pokretanje prekršajnog postupka.
     
     
    Ministar finansija Siniša Mali danas je rekao da se poreski zakoni nisu menjali godinama unazad i da svako ko je imao prihode mora da plati porez.
     
     

    Nakon najave države da će se krenuti sa naplatom poreza za uplate iz inostranstva, koja prvenstveno pogađa predstavnike IT sektora, ali i druge frilensere došlo je do organizovanja inicijative Ne uništavajte IT.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Promenljivo oblačno i toplije

    Od danas sve toplije, samo ujutru ponegde slab mraz. Tokom dana promenljivo oblačno, sa dužim sunčanim intervalima. U brdsko-planinskim predelima moguća je kratkotrajna kiša. Najviša dnevna […]

    Srbija se posle filmova i gejminga okreće i muzici

    Srbija će se, posle razvijanja kinematografije i gejming industrije, okrenuti i ka muzici, koja možda ne generiše toliko prihoda, ali se ocenjuje da ima veliki potencijal. Iz godine u godinu […]