Koronavirus Foto: pixnio
Srbija

Stupile na snagu nove mere Srbije zbog virusa korona, na koga se odnose

Izvor: 
RTS/021/013info Čet, 12/03/2020 - 09:05Mere koje je Vlada Srbije u sredu usvojila kako bi se suočila sa virusom korona stupile su na snagu.
Na osnovu stava epidemiologa, u ovom trenutku nema obustave nastave, ali se nastavlja intenzivno praćenje situacije u vrtićima, školama i na univerzitetima. 
 
Zabranjuje se javno okupljanje više od sto osoba u zatvorenim prostorijama.
 
Vlada Srbije je apelovala na građane da prilikom organizacije privatnih događaja kao što su svadbe, krštenja, i slične manifestacije sa većim brojem ljudi, da ti događaji budu organizovani u skladu sa odlukom koja se odnosi na javne skupove. 
 
Ko ne može da uđe u Srbiju 
 
Kada je reč o privremenoj zabrani ulaska u Srbiju za strane državljane koji su boravili u Narodnoj Republici Kini, Republici Koreji i Švajcarskoj, precizirano je da se ona odnosi isključivo na osobe koje su boravile u provinciji Hubej Narodne Republike Kine, gradu Degu i provinciji Severni Gjongsang Republike Koreje i kantonu Tićino u Švajcarskoj.
 
Ostaje na snazi zabrana privremenog ulaska za strane državljane koji su boravili u Italiji i Iranu.
 
Međunarodni putni saobraćaj bi trebalo da se preusmerava na glavne granične prelaze i najavljeno je da će privremeno biti zatvorena 44 manja i povremena granična prelaza.
 
Kada je reč o uslužnim objektima koji se nalaze na tranzitnoj ruti kroz Srbiju i autoputevima, doneta je odluka da njihovi zaposleni moraju da budu obezbeđeni zaštitnim sredstvima zbog dolaženja u dodir sa tranzitnim putnicima.
 
Ko bi trebalo da odloži putovanja
 
Vlada Srbije poziva građane Srbije koji rade u inostranstvu i koji dolaze sa područja sa intenzivnom transmisijom virusom korona, a planiraju dolazak u zemlju za predstojeće uskršnje praznike, da putovanje odlože.
 
Građani koji imaju simptome koje izaziva virus korona ne treba da idu u domove zdravlja ili bolnice, već bi trebalo da se obrate dežurnom epidemiologu na neki od dostavljenih telefona.
 
Za bliže informacije možete kontaktirati 064 8945 235 (broj koji je otvorilo Ministarstvo zdravlja), zatim Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović–Batut" (ul.Dr Subotića br.5, 11000 Beograd; Tel: 011 2684 566), a dežurni broj telefona epidemiologa u Zavodu za javno zdravlje Pančevo koji pokriva Južni Banat je 062-8869721.
 MarketingNajnovije vesti