• U ustanovama socijalne zaštite zaražena 264 korisnika i 73 zaposlena

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    U ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih, zaključno sa današnjim danom virusom Kovid-19 zaražena su 264 korisnika i 73 zaposlena.

    Ukupan broj izlečenih korisnika ustanova socijalne zaštite je 398, a broj izlečenih zaposlenih u tim ustanovama je 124, saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

    Prisustvo Kovid -19 potvrđeno je u Gerontološkim centrima u Nišu, Kruševcu, Aleksincu („Jelenac“), Domu za smeštaj starih lica u Smederevu, Domu za smeštaj i negu starih lica “Prokuplje“ u Prokuplju, Domu za decu i omladinu “Duško Radović“ u Nišu, Prihvatilištu za odrasle i starije osobe u Beogradu.

    Virus je potvrđen i u Centrima za porodični smeštaj i usvojenje u Beogradu i Nišu, Centru za zaštitu odojčadi, dece i omladine u Beogradu, Domu za smeštaj lica ometenih u razvoju Blace-Trbunje, Domu za lica mentalno ometena u razvoju u Tutinu, Domu za smeštaj odraslih lica Kulina.

    I u domovima za smeštaj odraslih i starijih potvrđen je virus korona; “Plava milina“, „MeliorVita“ i „Gardoš“ u Zemunu, “Radost“ i „S.Nikola“ u Negotinu, “Dionis & Demetra“, „Nana“, „Nada“ i „Milagro casa“ u Beogradu, “Topalović“ u Kladovu i “Sveti Trifun“ u Železniku.

    Đorđević: Sve manje pozitivnih na Covid, mere i dalje važe

    U gerontološkim centrima u Srbiji sve je manje korisnika kod kojih je test na korona virus poslednjih dana bio pozitivan, a sve mere koje su važile u vreme vanrednog stanja neće još uvek biti stavljene van snage u ustanovama socijalne zaštite, kaže ministar rada Zoran Đorđević.

    „Ostaju sve mere koje su važile i do sada, dok je trajalo vanredno stanje a uz praćenje situacije i u dogovoru sa epidemiolozima videćemo da li možemo kasnije neke mere da relaksiramo“, rekao je Đorđević za Tanjug.

    Ministar navodi da je iz dana u dan i u tim ustanovama sve manje onih koji su pozitivni na korona virus.

    Ističe da bi redovna situacija bez novih zaraženih mogla da se očekuje u naredne dve nedelje.

    Poslednji podaci resornog ministarstva pokazuju da je u ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih, prisustvo virusa COVID – 19 potvrđeno kod 264 korisnika i 73 zaposlenih.

    Izlečeno je 398 korisnika i 124 zaposlenih.

    Korisnici u ustanovama socijalne zaštite za koji postoji procena da mogu biti potencijalni prenosioci virusa smešteni su u izolaciju, dok zaposleni, kod kojih postoji ovakva opasnost, ne dolazi na posao i nalazi se u kućnoj izolaciji.

    Ministar podseća da je najviše problema bilo u Gerontološkom centru u Nišu, ali da je tamo sada situacija pod kontrolom i da će se pratiti i reagovati ako bude potrebe u narednom periodu.

    Ističe da rođaci i staratelji svojim bližnjima smeštenim u domovima za stara lica mogu određenim danima da donesu nešto od namirnica poput vode, sredstava za higijenu, ali uz obavezne mere dezinfekcije.

    „Što se tiče domova u kojima ima onih koji su preventivno otišli u izolaciju danas ćemo uputiti dopis da nam daju plan kako će se u narednom periodu vratiti u redovne tokove rada u skladu sa svim merama“, kaže Đorđević.

    Mere prevencije i zaštite, izričit je, ostaju na snazi i sa njima se neće popuštati sve dok se situacija ne bude stabilizovala, odnosno ne bude nijednog zaraženog korisnika.

    Kada je reč o tome kako se organizuje povratak iz bolnica u domove Đorđević objašnjava da je u državnim organizovan tako da se oni koji su izlečeni i imaju negativan test na koronu vraćaju u svoje domove i preventivno odlaze u posebne prostorije, odnosno sobe koje su namenjene za izolaciju narednih 14 dana.

    U privatnim domovima, kod kojih nije bilo propusta u prethodnom periodu na isti način se organizuje povratak lica sa lečenja.

    Što se tiče domova u kojima je bilo propusta i kojima je zabranjen rad, odnosno primanje korisnika nazad, organizovana je posebna procedura, odnosno postoje tri plana za smeštaj.

    Prvi previđa da se po izlasku iz bolnice obaveštava staratelj koji treba da odluči da li će korisnika preuzeti i da on bude kod njega u izolaciji 14 dana ili da nađe novi dom gde će takođe prvih 14 dana biti u izolaciji a posle boraviti u redovnim okolnostima.

    Ako korisnik nema srodnika ili se on ne javlja ne i ne preuzme obavezu, posao preuzima Centar za socijalni rad koji lice smešta u dom, a onda ukoliko se srodnik nije odazvao podiže krivičnu prijavu protiv njega zbog zanemarivanja, kaže ministar.

    „Ne postoji opcija da korisnik ostane sam i da niko ne brine o njemu“, navodi ministar Đorđević i dodaje da su bolnice i Centri za socijalni rad detaljno upoznati sa tom procedurom.

    U ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih, zaključno sa današnjim danom virusom Kovid-19 zaražena su 264 korisnika i 73 zaposlena.

     
     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija