Foto: https://www.who.int/
Svet

Direktor SZO: Odložiti davanje treće doze vakcine

Izvor: 
021/Tanjug Pon, 23/08/2021 - 16:29Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejesus rekao je da bi imunizaciju buster dozom vakcine protiv kovida19 trebalo odložiti.

On to objašnjava time što je potrebno dati prioritet povećanju stope imunizacije u zemljama u kojima je samo jedan ili dva odsto stanovništva vakcinisano.

On je tokom posete Mađarskoj kazao da ukoliko se stope vakcinacije ne povećaju na globalnom nivou, mogli bi da se razviju jači sojevi koronavirusa, tako da vakcine koje su namenjene kao buster doze treba donirati zemljama u kojima ljudi nisu primili prvu ili drugu dozu, prenosi Rojters.

"Osim toga, vodi se debata o tome da li su buster doze vakcine uopšte efikasne", rekao je Tedros.

Tedros je dodao da bi oni koji imaju oslabljen imuni sistem trebalo da prime buster dozu vakcine, ali je konstatovao da oni predstavljaju samo mali procenat stanovništva.

SZO je prošle sedmice saopštila da aktuelni podaci ne ukazuju na to da su potrebne buster doze vakcine protiv kovida19, te da bi najugroženije ljude širom sveta trebalo u potpunosti vakcinisati pre nego što razvijenije zemlje rasporede dodatne doze.

Sjedinjene Američke Države objavile su prošle sedmice da planiraju imunizaciju buster dozom vakcine od 20. septembra, s obzirom da se broj infekcija povećava zbog delta soja koronavirusa.

 
MarketingNajnovije vesti