• Kakvi su običaji naroda širom sveta kad se rodi beba

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Pročitajte zanimljive običaje koje postoje među narodima širom sveta, a odnose se na odabir imena za bebu, poklone za mamu i bebu i druge neobične stvar.

    Pokloni za mame

    U Americi je običaj darivanja neposredno pre porođaja, na ovaj događaj su uglavnom pozvane isključivo žene i pokloni su za bebu. U nekim delovima Ukrajine postoji običaj da otac u čast novog člana porodice posadi drvo, dok u drugim delovima postoji običaj darivanja majke. U Japanu je bilo uobičajeno da se sačuva pupčanik mališana, kao simbol jake veze između mame i bebe, koja treba večno da postoji, piše Bebac.

    Neobična ishrana nakon porođaja

    Nakon porođaja žene u Južnoj Koreji jedu neograničene količine tradicionalne supe od algi. Alge se jedu za doručak, ručak i večeru, jer su bogate kalcijumom i jodom, dobre su za oporavak organizma nakon porođaja i stimulišu proizvodnju mleka. Takođe, ova supa se jede i za prvi rođendan bebe kao slatko podećanje na bebine prve dane. 

    Ženama u Jordanu je zabranjeno da jedu sladoled i uopše sva hladna jela i pića nakon porođaja, jer postoji tradicionalno verovanje da hladna hrana može biti uzrok raznih problema kasnije u životu. S druge strane, smatra se da vruća hrana pomaže u stimulaciji mleka.

    Odabir imena

    U Holandiji je običaj  da se prvorođenom detetu ime da po babi ili dedi po ocu, dok se drugom po redu rođenom detetu ime daje po babi ili dedi po majci. Zanimljivo je da se može desiti da se bake ili deke isto zovu pa se dešava da u jednoj porodici dva brata ili sestre imaju isto ime. Slična tradicija je i kod engleza, samo što oni daju ime oca, a ne dede.

    Za Kineze je takođe ime jako važno, jer smatraju da ono može odrediti budućnost deteta. Tradicionalno, dva dela imena su od suštinskog značaja, jer porodično ime, odnosno prezime pokazuje redosled generacija porodice. Obično se daju imena predaka koji su osnovali svoju lozu. Interesantno je da se samo na osnovu imena mogu saznati odnosi između rođaka u porodici.

    Zanimljivo je da Indijci ne daju imena deci odmah nakon porođaja. Oni u zavisnosti od oblasti praktikuju ceremoniju davanja imena, nekoliko dana, meseci ili čak nakon nekoliko godina. U nekim delovima Indije dete tek kada je dovoljno svesno smišlja samo ime za sebe.

    Pročitajte zanimljive običaje koje postoje među narodima širom sveta, a odnose se na odabir imena za bebu, poklone za mamu i bebu i druge neobične stvar.

     
     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Svet

    Obeležava se Dan planete Zemlje

    Danas se obeležava Dan planete Zemlje, međunarodna inicijativa kojoj je glavni cilj da se podigne svest o zaštiti životne sredine i očuvanju planete. […]

    Koliko košta putarina u Srbiji i zemljama regiona?

    Kako je došlo lepo vreme i bliže se brojni praznici, sve više ljudi planira putovanja, što po našoj zemlji, što po inostranstvu. Međutim, ukoliko neko na put kreće sopstvenim automobilom, […]