Trovanje životinja Foto: Pokrajinski zavod za zaštitu prirode
Vojvodina

Kod Bačke Topole sprečeno masovno trovanje životinja

Izvor: 
Danas Pet, 25/10/2019 - 19:25

U blizini zaštićenog područja „Bačkotopolske doline“ sprečeno je masovno trovanje divljih životinja, uklanjanjem postavljenih zatrovanih mamaka, saopštio je Pokrajinski zavod za zaštitu prirode.

Kako navode, nakon primljene dojave i detaljnim pretraživanjem terena pronađena su dva otrovana orla mišara i jedna svraka, kao i oko pet kilograma mesa sa posutim otrovom na ukupno sedam mesta u okviru dve poljoprivredne parcele pod žitom na ovom području.

Leševi životinja i prikupljeni mamci, predati su radi utvrđivanja uzroka uginuća u Institut za veterinarstvo „Novi Sad“. Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, koji je deo međunarodne grupe organizacija u projektu „Pannoneagle“ ističe da je trovanje jedan od najozbiljnijih negativnih uticaja na divlje životinje vrste u Vojvodini.

– Upozoravamo da je namerno trovanje divljih životinja zabranjeno na osnovu Zakona o zaštitu prirode i Zakona o lovstvu i divljači te da može da izazove dalekosežne i dugoročne posledice. Zbog toga je potrebno da se svi takvi slučajevi odmah prijave Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode i preduzmu mere da se spreče teže posledice te pronađu počinioci, navodi dr Slobodan Puzović.

 MarketingNajnovije vesti