vakcina Foto: pixnio
Vojvodina

U Vojvodini najviše obolevaju nevakcinisani, od vakcinisanih oni koji su primili Sinofarm

Izvor: 
021 Uto, 21/09/2021 - 16:48


Među obolelima od kovida19 u Vojvodini dominiraju nevakcinisani građani, a među vakcinisanima je najviše onih koji su primili Sinofarm vakcinu, kažu za 021.rs u Institutu za javno zdravlje Vojvodine.

Razlog leži u jednostavnoj statističkoj činjenici da je najviše vakcinisanih građana primilo upravo Sinofarm vakcinu, kaže epidemiolog doc. dr Mioljub Ristić.

Više od dve trećine svih datih doza upravo su doze Sinofarm vakcine.

U javnosti se poslednjih nedelja, otkako je delta soj postao vrlo intenzivan, vodi polemika o efikasnosti vakcina pojedinih proizvođača, a konkretno Sinofarm i Sputnjik V.

Vakcina Sinofarm kineskog proizvođača je "mrtva" (inaktivisana) vakcina koja stvara imunitet, ali je pitanje trajnosti tog imuniteta u javnosti najspornije. Ono što epidemiolozi preporučuju je treća - buster doza šest meseci nakon druge doze, a građani koji su primili Sinofarm vakcinu nemaju nikakvih problema da prime bilo koju od dostupnih vakcina kao buster.

Vakcina Sputnjik V ruskog proizvođača je vektorskog tipa, a imunitet stvara tako što aktivira "spajk" protein. Poput kineske, i ruska vakcina se smatra "blagom", ali za razliku od Sinofarm vakcine, u boster dozi preporučuje se identična vakcina kao u prve dve doze, dakle Sputnjik V.

I nemačka Fajzer vakcina oslanja se na aktiviranje "spajk" proteina za stvaranje imuniteta i ima najbolju reputaciju među stručnjacima. Osobe koje su primile dve doze Fajzer vakcine mogu da biraju vakcinu za buster dozu.

Mogućnost odabira vakcine za buster dozu imaju i oni koji su primili dve doze AstraZeneka vakcine, šest meseci nakon druge doze. Ova vektorska vakcina takođe se oslanja na aktiviranje "spajk" proteina, ali se građanima davala u razmacima od 12 nedelja.

Dr Ristić kaže za 021.rs da svaka od dostupnih vakcina u manjoj ili većoj meri štiti od infekcije i od potrebe da budete hospitalizovani ukoliko se ponovo zarazite. U krajnjem slučaju, vakcina je najefikasnije sredstvo od - smrti.

"Naglašavam da je rizik od zaražavanja pet puta manji među kompletno imunizovanim u odnosu na nevakcinisane i nepotpuno imunizovane. Među hospitalizovanim i pacijentima sa nepovoljnim ishodom usled obolevanja od kovida-19 dominiraju nevakcinisani, nepotpuno vakcinisani ili pacijenti kod kojih je od druge doze do pojave simptoma prošlo više od šest meseci pa pozivamo sve građane da se vakcinišu trećom dozom vakcine ukoliko je od druge doze prošlo više od šest meseci", poručuje epidemiolog doc. dr Miroljub Ristić.

Vojvođanska kovid bolnica danas je popunila više od polovine svog ukupnog kapaciteta - trenutno leži oko 340 pacijenata obolelih od kovida, a brojka teže obolelih je u porastu.

Kako je nedavno poručila virusološkinja dr Ana Banko, pomenuti delta soj kovida19 trenutno je vrlo opasan i uspešno napada imunitet onih koji su vakcinisani, a kod kojih je prošlo više od pola godine od druge doze.

"Studije iz Izraela pokazale su da imunitet šest meseci nakon vakcinacije pada na onaj imunitet koji mi stičemo samo prvom dozom ili šest meseci nakon preležane infekcije, ali su takođe pokazale i da dve do tri nedelje nakon treće doze počinje nagli pad broja novozaraženih", rekla je Banko.

Podsetimo, prema podacima Instituta za javno zdravlje Vojvodine tokom prethodnog dana u pokrajini je registrovano 1.648 novih slučajeva zaraze, čime je broj aktivnih slučajeva zaraze porastao na 17.390.

 
MarketingNajnovije vesti