• Kako da jedete meso, a da zadržite zdrave prehrambene navike?

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Ako ste ljubitelj mesa, loše ćete se osećati na samu pomisao da bi trebalo da ga se odreknete. Dok postoje prednosti hrane iz biljnih izvora, to ne znači da morate izbaciti meso iz ishrane da biste održali zdrave životne navike. Važno je uzeti u obzir koje vrste mesa jedete i u kojim količinama.

    Naravno, možete imati i neke razloge za smanjen unos mesa, kao što su razlozi ekološke prirode, ljubav prema životinjama ili možda finansijski razlozi. Ali kad je u pitanju ishrana, postoje dobre i loše posledice svakodnevnog konzumiranja mesa.

    Izvor proteina

    Meso je bogato zasićenim proteinima, koji imau nekoliko veoma važnih uloga u vašem telu. Oni učestvuju u proizvodnji mišića, tkiva, hormona i doprinose prenosu molekula i antitela.

    Takođe, snadbevaju telo energijom i esencijalnim aminokiselinama. Proteini životinjskog porekla su potpuni, što znači da sadrže svih devet esencijalnih aminokiselina, ali nisu sve vrste mesa jednako zdrave.

    Najbolje vrste mesa su: belo meso  piletina ili ćuretina), svinjski file, nemasni delovi govedine ili mlevena govedina koja sadrži najviše sedam odsto masnoće.

    Izvor gvožđa

    Meso sadrži neke nutrijente koje je teško dobiti iz neke druge hrane, kao što je gvožđe.

    „Gvožđe iz životinjske hrane mnogo se bolje apsorbuje od gvožđa iz biljne hrane“, kaže dijetetičarka Mia Sin.

    Izvor vitamina B

    Vitamin B iz mesa podstiče rad metabolizma i pomaže telu u proizvodnji energije. Konkretno, vitamin B12 je potreban telu za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca.

    Među vegetarijancima i veganima, 62 odsto trudnica, 86 odsto dece, 41 odsto adolescenata i 90 odsto starijih imali su nedostatak vitamina B12, prema istraživanju sprovedenom 2013. godine, prenosi Index.hr.

    Vegetarijancima i veganima preporučuje se uzimanje vitamina B12 kao dodatak ishrani.

    Sa druge strane, loša strana konzumiranja mesa je ta što može da bude bogato zasićenim masnim kiselinama, crveno i prerađeno meso povezuje se sa bolestima i može da sadrži prevelike količine natrijuma.

    „Možete jesti meso svaki dan, a da i dalje uspevate da održite zdrave prehrambene navike“, tvrdi dijetetičarka i dodaje da je  meso izvor visokokvalitetnih proteina, ali da bi trebalo da obratite pažnju na vrstu mesa koju konzumirate, kao i na to koliko često ga konzumirate.

     

     

     
     

    Ako ste ljubitelj mesa, loše ćete se osećati na samu pomisao da bi trebalo da ga se odreknete. Dok postoje prednosti hrane iz biljnih izvora, to ne znači da morate izbaciti meso iz ishrane da biste održali zdrave životne navike. Važno je uzeti u obzir koje vrste mesa jedete i u kojim količinama.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Zanimljivosti

    Prvi srpski predstavnici na Olimpijskim igrama

    Svi nestrpljivo čekamo početak Olimpijskih igara u Parizu. Ta euforija koja staje u dve nedelje, konstantna provera koliko je Srbija osvojila medalja je ono što čekamo četiri godine. Dugu […]

    Kako proslaviti trideseti rođendan

    Za tridesete se često kaže da su nove dvadesete, ali i da su to godine kada zapravo istinski sazrimo. Nesporno je svakako da ove godine predstavljaju svojevrsnu prekretnicu koju treba valjano […]

    Kako se piše – Milicin ili Miličin?

    U Srbiji je još uvek najčešće žensko ime „Milica“, pa je sva prilika da i vi poznajete neku Milicu, a veća je verovatnoća da poznajete i više […]