Foto: Pixabay
Život

Kako da uredite zapuštenu baštu?

Izvor: 
S. Stanković Čet, 14/09/2023 - 08:58Da li ste se ikada zapitali kako neki ljudi uspevaju da imaju bašte koje izgledaju kao iz časopisa za uređivanje savršenog vrta? Deluje kao da imaju posebnu tajnu koju vi ne znate. U ovom tekstu otkrivamo nekoliko saveta koji će vam pomoći da pretvorite vašu zapuštenu baštu u pravu oazu mira i lepote.

Uklonite suva stabla i korov

Prvi korak ka uređenju zapuštene bašte je seča suvih stabala i uklanjanje korova i travnog otpada. Ovo je važno kako biste mogli da uredite baštu kasnije. Motorke su moćan alat koji će vam pomoći da brzo i efikasno uklonite suva stabla. Ova mašina je opremljena oštrim testerama koje mogu preseći čak i najdeblje grane. Sa motorkom u rukama, možete biti sigurni da ćete seču obaviti sa lakoćom.

Kada je reč o uklanjanju korova i travnog otpada, važno je da temeljno očistite površinu. Korov može brzo preuzeti baštu i ugroziti rast biljaka koje želite da gajite. Uklanjanje korova će vam omogućiti da imate kontrolu nad prostorom i omogućiti biljkama da se razvijaju bez ometanja.

Nakon što ste uklonili suva stabla i korov, dobićete čistu površinu koju možete dalje uređivati. Ovo je idealno vreme da razmislite o dizajnu bašte i odaberete biljke i elemente koji će je učiniti još lepšom.

Zasadite prelepo dekorativno cveće i biljke

Jedan od najefikasnijih načina da vaša bašta dobije novi sjaj je sadnja prelepih dekorativnih cveća, biljaka i drveća. Kada birate biljke za svoju baštu, važno je uzeti u obzir klimatske uslove vašeg područja, kao i prostorni i estetski aspekti. Uz pravilan odabir i negu, vaša bašta može postati oaza mira i lepote.

Kada birate dekorativno cveće, imate širok izbor boja, oblika i visina. Možete odabrati sezonsko cveće koje će vam pružiti raznobojne cvetove tokom cele godine, ili možete se odlučiti za višegodišnje biljke koje će svake godine iznova procvetati.

Popularne vrste dekorativnog cveća su ruže, ljiljane, dalije, petunije, suncokrete i mnoge druge. Važno je odabrati biljke koje će se dobro uklopiti u vašu baštu i koje će biti otporne na lokalne štetočine i bolesti.

Drveće je takođe važan deo uređenja bašte, jer pruža hlad i stvara prirodnu atmosferu. Visoka stabla mogu pružiti zaštitu od sunčevih zraka tokom vrelih letnjih dana, dok manja stabla mogu stvoriti senovite kutke za opuštanje.

Popularne vrste drveća su breze, javore, hrastove, čempresa i mnoge druge. Kada sadite drveće, treba voditi računa o njihovom rastu i širenju, kako bi imali dovoljno prostora za razvoj, tako da izbegavajte da ih sadite ako imate manju baštu.

Da biste vaše biljke i drveće održali zdravim i lepim, redovno zalivanje i nega su ključni. Biljke treba zalivati ​​prema njihovim potrebama, uzimajući u obzir vremenske uslove i tip zemljišta. Takođe je važno redovno uklanjati korov i održavati baštu čistom kako bi biljke imale dovoljno prostora i hranljivih materija za rast. Pravilno đubrenje takođe može pomoći u očuvanju zdravlja biljaka i podsticanju cvetanja.

Gajenje voća i povrća

Iskoristite svoju baštu na najbolji mogući način tako što ćete je pretvoriti u plodno tle za gajenje voća i povrća. Ne samo da ćete ulepšati svoj prostor, već ćete imati i koristi od svežeg, ukusnog i zdravog voća i povrća koje ćete moći da berete direktno iz svog vrta.

Kada sami uzgajate hranu, bićete sigurni da je ona kvalitetna i sveža. Moći ćete da birate koje sorte voća i povrća želite da gajite, i tako sebi obezbedite raznovrsnu ishranu. Takođe, moći ćete da izbegnete upotrebu pesticida i hemikalija, jer ćete sami moći da kontrolišete način na koji negujete biljke.

Gajenje voća i povrća u bašti može biti i veoma zanimljivo iskustvo. Rad u bašti može biti i odličan način da se opustite i povežete sa prirodom. Uživaćete u svežem vazduhu, mirisu cveća i zvucima ptica dok radite na održavanju svoje bašte.

Kada sadite svoju baštu, bitno je da izaberete voće i povrće koje je pogodno za uzgoj u vašem regionu. Obratite pažnju na klimatske uslove, vrstu zemljišta i dostupnost sunčeve svetlosti. Na taj način ćete imati veće šanse za uspeh u uzgoju biljaka.

Uzgoj voća i povrća u bašti može biti veoma raznolik. Možete se odlučiti za gajenje jagoda, malina, borovnica, jabuka, krušaka, šljiva ili bilo kojeg drugog voća koje volite. Takođe, povrće poput paradajza, krastavaca, paprika, spanaća, šargarepe, luka i brokolija može biti odličan izbor za vašu baštu.

Kada biljke sazru, moći ćete da uživate u svežim plodovima koje ste sami uzgajali. Ništa ne može da se poredi sa ukusom i svežinom voća i povrća koje ste sami odnegovali. Možete ih koristiti za pripremu ukusnih obroka, sokova, džemova ili ih jednostavno jesti sveže, kao zdravu užinu.

Uz ove savete, vaša zapuštena bašta će se transformisati u pravu oazu mira i lepote. Ne zaboravite da je strpljenje ključno, jer će vam uređenje bašte zahtevati vreme i trud. Ali kada vidite rezultate, bićete ponosni na svoj rad i uživaćete u svakom trenutku provedenom u vašem prelepom vrtu.

 

 
MarketingNajnovije vesti