• Ko je „pumpao“ broj obolelih, a ko sakrivao?

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Kako se pandemija kovida 19 bude stišavala, tako će zemlje polako svoditi zdravstvene bilanse. Na površinu će isplivavati ko je „pumpao“ broj obolelih da bi iz evropskih i svetskih fondova dobio više novca, a ko ih je, pak, sakrivao. 

    Već sada je ipak jasno, bar sudeći prema podacima globalnog sajta Worldometer, da je Srbija, uprkos relativno velikom broju zaraženih, uspela da zadrži broj preminulih ispod svetskog proseka.

    Mada imamo duplo više inficiranih nego što je prosek u svetu, odnosno 759 obolelih na milion stanovnika, dok je svetski prosek 320, smrtnost nam je relativno mala.

    Ona za ovih mesec i po, otkad je zabeležen prvi slučaj korone kod nas, iznosi 14 preminulih na milion stanovnika, a svetski prosek je 22. Za mnoge statističare ovo je najvalidniji pokazatelj kako lekari uspevaju da se izbore sa posledicama epidemije.

    U regionu je korona proporcionalno manje žrtava odnela samo u Hrvatskoj i Crnoj Gori, dok ih je više bilo u BiH, Severnoj Makedoniji i Sloveniji.

    Duplo više preminulih na milion stanovnika imaju Rumunija i Mađarska, a u Nemačkoj je ta brojka, uprkos odličnom i stabilnom zdravstvenom sistemu, četiri puta veća.

    Ozdravilo 650.000 ljudi
     

    U svetu se oporavilo više od 650.000 obolelih, od čega u našoj zemlji oko 900, odnosno svaki sedmi. Slična statistika je, recimo, u Mađarskoj ili Sloveniji, dok je procenat ozdravljenja daleko veći u onim državama u kojima se virus ranije pojavio. U Rusiji je za sada ozdravio tek svaki trinaesti zaraženi, a u Americi svaki jedanaesti.

    Najgore su prošle Francuska (310 žrtava na milion građana), Italija (399) i Španija (455). U ovom trenutku, u kritičnom ili veoma ozbiljnom stanju u svetu je više od 57.000 ljudi, od čega najviše u Americi – oko 14.000, kao i u Brazilu, Španiji i Francuskoj. U Nemačkoj je u veoma teškom stanju 2.889 pacijenata, u Italiji 2.573, a u Srbiji 108.

    S obzirom na to da brojevi drastično padaju iz dana u dan, jasno je da se pandemija polako bliži kraju.

    Kako se pandemija kovida 19 bude stišavala, tako će zemlje polako svoditi zdravstvene bilanse. Na površinu će isplivavati ko je „pumpao“ broj obolelih da bi iz evropskih i svetskih fondova dobio više novca, a ko ih je, pak, sakrivao. 

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Zanimljivosti

    Prvi srpski predstavnici na Olimpijskim igrama

    Svi nestrpljivo čekamo početak Olimpijskih igara u Parizu. Ta euforija koja staje u dve nedelje, konstantna provera koliko je Srbija osvojila medalja je ono što čekamo četiri godine. Dugu […]

    Kako proslaviti trideseti rođendan

    Za tridesete se često kaže da su nove dvadesete, ali i da su to godine kada zapravo istinski sazrimo. Nesporno je svakako da ove godine predstavljaju svojevrsnu prekretnicu koju treba valjano […]

    Kako se piše – Milicin ili Miličin?

    U Srbiji je još uvek najčešće žensko ime „Milica“, pa je sva prilika da i vi poznajete neku Milicu, a veća je verovatnoća da poznajete i više […]