• Svetski dan psorijaze: Uskoro u Srbiji još dva biološka leka

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Obolelima od težih oblika psorijaze uskoro bi u lečenju primenom biološke terapije trebalo da budu dostupna dva nova leka, najavljeno je danas na skupu Udruženja pacijenata obolelih od psorijaze 3P.

    Sada su u lečenju te bolesti u primeni dva inovativna leka, ali u nekim slučajevima, kako je objasnila dermatološkinja Univerzitetske klinike Kliničkog centra Srbije Mirjana Milićević Srećković, oni ne daju efekte koji se očekuju od novih lekova koji bi se takođe nabavljali o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO).

    „Nadamo se da će u narednih nekoliko meseci nova dva leka biti na pozitivnoj listi, što bi mnogo značilo obolelima od ove sistemske bolesti koja ne napada samo kožu već i druge organe“, kazala je ona na skupu povodom Svetskog dana psorijaze.

    Predsednik Udruženja 3P Vladan Kecić je ukazao na važnost odlaska kod dermatologa jer terapija i za najteže oblike psorijaze postoji u Srbiji dve godine o trošku RFZO.

    Naveo je da u Srbiji od 140.000 obolelih od psorijaze oko 30 odsto ima umerenu i tešku formu bolesti koja mora da se leči sistemskom terapijom, uključujuči i biološku terapiju.

    „Primenom biološke terapije se povlače promene na koži i smanjuje rizik od razvoja drugih oboljenja, a ono što je veoma važno za pacijente je da im se poboljšava kvalitet života i omogućavaju nesmetane socijalne i profesionalne aktivnosti“, rekao je Kecić.

     

    Obolelima od težih oblika psorijaze uskoro bi u lečenju primenom biološke terapije trebalo da budu dostupna dva nova leka, najavljeno je danas na skupu Udruženja pacijenata obolelih od psorijaze 3P.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Zanimljivosti

    Prvi srpski predstavnici na Olimpijskim igrama

    Svi nestrpljivo čekamo početak Olimpijskih igara u Parizu. Ta euforija koja staje u dve nedelje, konstantna provera koliko je Srbija osvojila medalja je ono što čekamo četiri godine. Dugu […]

    Kako proslaviti trideseti rođendan

    Za tridesete se često kaže da su nove dvadesete, ali i da su to godine kada zapravo istinski sazrimo. Nesporno je svakako da ove godine predstavljaju svojevrsnu prekretnicu koju treba valjano […]

    Kako se piše – Milicin ili Miličin?

    U Srbiji je još uvek najčešće žensko ime „Milica“, pa je sva prilika da i vi poznajete neku Milicu, a veća je verovatnoća da poznajete i više […]