• Više od polovine dece priznalo da spava s mobilnim telefonom

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Više od polovine dece priznalo je da spava s mobilnim telefonom, prema godišnjem istraživanju korišćenja moderne tehonlogije među mladima.
     
    Izveštaj „Childwise report“ otkrilo je da deca u sve ranijem uzrastu dobijaju mobilni telefon, a sada većina ima sopstveni uređaj već u uzrastu od sedam godina, prenosi BBC.
     
    Prosečno vreme koje deca uzrasta od sedam do 16 godina provedu na mobilnom je tri sata i 20 minuta.
     
    Naučnik Sajmon Ledžet kaže da mobilni mogu da „dominiraju dečjim životima“. S obzirom na to da su telefoni tako često pri ruci kao „privatna tehnologija“ Ledžet kaže da to može da oteža roditeljima da deci ograniče njihovu upotrebu.
     
    Istraživanjem je bilo obuhvaćeno 2.200 dece u Velikoj Britaniji uzrasta pet do 16 godina i pokazalo je koliko je važna uloga mobilnog u životima mladih.
     
    Njih 57 odsto stalno je držalo mobilni telefon kraj kreveta, a 44 odsto reklo je da se osećalo vrlo nelagodno ako su bez telefonskog signala. Njih 42 odsto reklo je da se ni na trenutak ne odvaja od mobilnog i nikad ga ne gasi.
     
    Iako sve mlađa deca dobijaju telefon, 11. godina života je trenutak kad ga gotovo sva imaju. Telefoni više od 70 odsto dece imaju internet. Mobilni su i glavni dečji put do interneta, bez obzira na to koriste li ga za čet, gledanje zabavnih sadržaja ili dobijanje informacija.
     
    Mladi muziku slušaju preko mobilnog telefona mnogo češće nego preko radija. Jutjub ostaje dominantan i svaki dan ga koristi 61 odsto dece, najčešće preko mobilnog. To je najomiljenija aplikacija i internet stranica te starosne grupe.
     
    Slede Snepčet, Instagram i ovogodišnja zvezda u usponu Tik Tok. I Vocap se redovno koristi. Fejsbuk u toj starosnoj grupi nije ni među 10 najomiljenijih aplikacija.
     
    Kada je u pitanju gledanje programa, Jutjub je na prvom mestu, a sledi ga Netfliks. Tek svako peto dete reklo je da mahom gleda programe na televizoru.

    Više od polovine dece priznalo je da spava s mobilnim telefonom, prema godišnjem istraživanju korišćenja moderne tehonlogije među mladima.
     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Zanimljivosti

    Prvi srpski predstavnici na Olimpijskim igrama

    Svi nestrpljivo čekamo početak Olimpijskih igara u Parizu. Ta euforija koja staje u dve nedelje, konstantna provera koliko je Srbija osvojila medalja je ono što čekamo četiri godine. Dugu […]

    Kako proslaviti trideseti rođendan

    Za tridesete se često kaže da su nove dvadesete, ali i da su to godine kada zapravo istinski sazrimo. Nesporno je svakako da ove godine predstavljaju svojevrsnu prekretnicu koju treba valjano […]

    Kako se piše – Milicin ili Miličin?

    U Srbiji je još uvek najčešće žensko ime „Milica“, pa je sva prilika da i vi poznajete neku Milicu, a veća je verovatnoća da poznajete i više […]