• Da li znate zašto se kaže “Kaži dragička”?

  Koliko puta ste do sada čuli “Kaži dragička”? Naravno – prva asocijacija i jeste da ćete čuti neku lepu vesti ili da će vas neko obradovati, ali da li znate zašto se to tako kaže?

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Da li znate zašto se kaže “Kaži dragička”?
  Foto: Unsplash

  Postoji mnogo različitih rečenica i izraza u srpskom jeziku koje smo prihvatili takve kakve smo ih naučili i shvatili njihova značenja, ali možda se nismo ni zapitali kako su one nastale.

  “Kaži dragička”

  Kada nekome želimo da saopštimo neku lepu vest neretko kao uvod koristimo upravo izraz “Kaži dragička”. Ovaj uzvik nastao je po gospođi Dragić koja je živela u Beogradu i imala veoma zanimljiv hobi.

  Naime, gospođa Dragić je uvek znala najsvežije vesti iz (privatnog) života poznatih beograđana, a svoju “slavu” je stekla upravo prepričavajući te pikanterije koje su se dugo pamtile i prenosile dalje.

  Upravo je zato postalo popularno da kada neko želi da ispriča neki trač kaže “Kaži Dragićka”, a onaj ko kaže “Dragićka” daje signal da želi i da čuje najnovije pikanterije.

  Vremenom je “Ć” prešlo u “Č” zbog promene akcenta, pa je Dragićka postala “Dragička”, ali je i značenje promenjeno, jer više time ne želimo da nagovestimo trač već neku lepu vest.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Zanimljivosti

  Prestupne godine – šta bi bilo da ih nema

  Učili smo da je Zemlji potrebno 365 dana da napravi pun krug, ali to putovanje traje oko 365 i još četvrt dana. Prestupne godine postoje i pomažu da se kalendar od 12 meseci uskladi sa kretanjem […]

  Najstariji bukvar na našem jeziku

  Smatra se da je bukvara moralo biti na našim prostorima i u srednjem veku, ali najstariji bukvar za koji se danas zna jeste onaj koji je napisao, i u Mlecima 1597. štampao, jeromonah Sava Dečanac, […]