• Kako je nastao pozdrav „ćao“ i kakve veze ima sa robovima i slugama?

  Danas ste sigurno u prolazu nekom poznaniku rekli „ćao“ a to je verovatno i reč kojom često pozdravljate svoje prijatelje. Da li ste upoznati sa poreklom tog pozdrava?

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Kako je nastao pozdrav „ćao“ i kakve veze ima sa robovima i slugama?
  Foto: Pixabay

  Iako je danas „ćao“ neformalni pozdrav među prijateljima, ovaj pozdrav se nekada koristio da bi se izrazila razlika na društvenoj lestvici, piše u objavi na Instagram stranici Dnevna doza pravopisa.

  Reč „ćao“ potiče od venecijanske reči „s’ciao“ koja predstavlja verziju italijanske reči „schiavo“ što na italijanskom i dan-danas znači rob ili sluga.

  Sluge u 18. veku su koristile ovaj izraz kako bi pozdravile svog gospodara i tako mu izrazile poštovanje. Pozdravom „S’ciao“ oni su bukvalno govorili „vaš sam rob i sluga“.

  Ako uzmemo ovo u obzir, onda kada nekome kažete „ćao“ to je kao da ste mu izrazili poštovanje vredno jednog gospodara, a možda samo ispada da ste vi njegov sluga.

  U Rečniku jezičkih nedoumica Ivana Klajna piše da je izgovor „ćao“ koji se isključivo koristi kod nas, zapravo nepravilan i da je pravilnije reći „čao“.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Zanimljivosti

  Prvi srpski predstavnici na Olimpijskim igrama

  Svi nestrpljivo čekamo početak Olimpijskih igara u Parizu. Ta euforija koja staje u dve nedelje, konstantna provera koliko je Srbija osvojila medalja je ono što čekamo četiri godine. Dugu […]

  Kako proslaviti trideseti rođendan

  Za tridesete se često kaže da su nove dvadesete, ali i da su to godine kada zapravo istinski sazrimo. Nesporno je svakako da ove godine predstavljaju svojevrsnu prekretnicu koju treba valjano […]

  Kako se piše – Milicin ili Miličin?

  U Srbiji je još uvek najčešće žensko ime „Milica“, pa je sva prilika da i vi poznajete neku Milicu, a veća je verovatnoća da poznajete i više […]