• Kako se kroz crtanje razvija ličnost deteta

  Čiča Gliša, drvo, kućica, sunce – koliko puta ste samo gledali svoje dete kako stvara predivne crteže? Kao roditelji često smo skloni da crtanje tumačimo kao samo još jednu od zabavnih aktivnosti u nizu. Međutim, kreativno izražavanje kroz crtež mnogo je više od igre, kažu stručnjaci za razvoj dece i psihologiju.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Kako se kroz crtanje razvija ličnost deteta
  Foto: Pixabay

  Crtanje igra važnu ulogu u razvoju dece, pomaže im da komuniciraju, uče i pamte. Pored toga, govorimo o vrlo pristupačnoj i dostupnoj aktivnosti koja gotovo ništa ne košta. Potrebni su samo papir i bojice da se čitav jedan svet transformiše i da vaš mališan doživi rast i razvije kreativno i kritičko mišljenje. Pročitajte na koje sve načine se razvija ličnost deteta putem crtanja.

  Slikanje i crtanje razvijaju ličnost deteta

  Učenje kako da slikate i crtate u ranom uzrastu igra značajnu ulogu u zrelosti i razvoju ličnosti deteta. Govorimo o zadacima koji unapređuju fine motoričke veštine, kreativnost, čitanje, pisanje, ali i samopoštovanje. Mnoga deca izražavaju svoje emocije i pokazuju kako se osećaju kroz svoje slike i crteže, pre nego što bi o tome govorili.

  U svakom mališanu je skrivena urođena kreativnost. Da biste podstakli i inspirisali dete, dajte mu priliku da slika i crta kod kuće svakodnevno. Bilo da vaš mali kreativac voli vodene ili tempera boje, ili pak naginje ka drvenim bojicama, obezbedite mu neophodne materijale kako bi mogao da pusti mašti na volju.

  Pored papira, obezbedite i karton, platna, tablu, krede, pa čak i tkaninu. Nekad zadajte teme za crtanje, ali ostavite uvek prostora da dete samo osmisli šta će crtati i na koji način će bojiti svoje kreacije.

  Crtanje pomaže u razvoju finih motoričkih veština

  Većina dece počinje da pravi svoje prve škrabotine već u drugoj godini, odnosno između 12 i 18 meseci. No, nema razloga da ne ohrabrite mališana da uzme bojicu u ruke i počne da crta i pre toga. Držanje bojice ili četkice pomaže u razvoju malih mišića šake koji su važni u finim motoričkim veštinama.

  Počevši od škrabanja, napredujući do linija i krugova, a zatim predmeta i ljudi, što više dete crta, to će se više razvijati njegova fina motorika, pripremajući ga na to da napiše svoja prva slova.

  Crtanje pomaže u poboljšanju koordinacije ruku i očiju

  Koordinacija ruku i očiju je važna za sve vrste svakodnevnih zadataka, od oblačenja i vezivanja pertle do jela, kao i sportskih aktivnosti i školskih poslova. Razvijanje koordinacije oko-ruka zahteva vežbu, a ništa ne pruža deci priliku da tako lako i zabavno formiraju veze između onoga što vide i onoga što rade kao crtanje.

  Crtanje takođe može pomoći u razvoju veština koncentracije. Primera radi, ako postavite ispred deteta predmet i zamolite da ga nacrta, ono će kroz taj proces učiti da se fokusira na male detalje i koncentriše se na postizanje rezultata.

  Crtanje podstiče maštu i kreativnost

  Crtanje i bojenje oogućavaju deci da istraže i prikažu svoja iskustva sveta. Najbolje je da se deci obezbedi običan papir, tako da mogu nesmetano da crtaju i da puste mašti na volju. Nemojte se zadržati na belom papiru, pronađite i raznobojne papire, pripremite različite vrste bojica i boja. Sav ovaj pribor omogućava im da eksperimentišu i na više nivoa razvijaju svoju kreativnost i maštovitost.

  Ako postavljate pitanja o tome šta mališan stvara, pomoći ćete mu da izgradi svoj rečnik i verbalno izražavanje.

  Crtanje pomaže u razvoju veština rešavanja problema

  Kako deca počinju da crtaju složenije oblike, moraju da razmotre probleme kao što su koje boje da koriste, kako izgleda kuća, koliko nogu ima pas, kao i složenije koncepte kao što su razmera i proporcija. Ovakvo rešavanje problema je od neprocenjive važnosti u njihovoj pripremi za školu i dalje učenje.

  Crtanje pomaže detetu da pamti

  Ako podstaknete mališana da vam o nekom događaju priča i u isto vreme da crta, velike su šanse da ćete dobiti više informacija o tom doživljaju, no kad nema crtanja. Jednostavno je, crtajući dete bolje pamti. Takođe, svaki od malih “umetničkih projekata” je jedan od načina da dete o predmetima razmišlja objektivno, rasuđujući pritom i o svojim osećanjima. Crtanje najboljeg druga tako podstiče dete da se priseća ne samo njegovog izgleda, već i emocija koje igra i druženje s njim izaziva. Ujedno dobija priliku da promisli i o sebi, šta ga raduje, šta ga brine, a šta veseli.

  Crtanje kao prečica do razvoja emocionalne inteligencije

  Za decu svih uzrasta, a posebno za mlađe mališane koji još nemaju veliki vokabular, crtanje je od dragocenog značaja kada treba da se izraze. Kao dobra strategija za izražavanje misli i osećanja, svaki crtež je neka vrsta poruke o dečijem unutrašnjem svetu. Naravno, uz svakodnevno vežbanje njihovi će crteži postati sve detaljniji, bolji i napredniji. Tako će vremenom na jedan lep način predstaviti svoja sećanja, vizije i sve ono o čemu maštaju.

  Učenje da se izraze kroz sliku i boje jedan je od koraka do razvijenije emocionalne inteligencije. Kada su roditelji svesni i imaju pozitivan pristup vaspitanju, onda su veće šanse da će deca u ranijem uzrastu naučiti da upravljaju svojim emocijama. Kreativno izražavanje je svakako zabavan način da se to brže i lakše postigne.

  Kako roditelji mogu pomoći?

  Pre svega, možemo pomoći našoj deci da crtaju i uče kroz crtanje tako što ćemo im jednostavno dati materijale i vreme da ih koriste. Ako imaju podršku i podsticaj, mališani će se pre baviti umetničkim aktivnostima. Razgovajte s detetom dok crta ili još bolje – prihvatite se i sami olovke i bojica i crtajte s njim.

  Vaš crtež može poslužiti vašem malom umetniku kao inspiracija. Takođe, možete upoznati svoje dete sa različitim stilovima crtanja poput mange i tako mu pružiti priliku da razvije svoje crtačke veštine i shvati svet oko sebe. Možda pozajmite neke stripove iz biblioteke da ga dodatno motivišete. Kada primetite da se posebno zanima za ovaj vid kreativnog izražavanja, upišite dete na kurs crtanja. U okruženju punom podrške, motivacije i uz navođenje nastavnika sa iskustvom, sasvim je izvesno da će razviti i unaprediti svoj talenat.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp

  Tagovi:

 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Zanimljivosti

  Danas se obeležava Svetski dan roda

  Rode su ptice koje predstavljaju sinonim za ljubav, vernost i plodnost. One ostaju sa svojim partnerom ceo život, a gnezda uvek prave na isključivo jednoj […]

  Kako se nekad javljalo kući sa mora

  Došlo je leto, vreme godišnjih odmora – spremate se za storije i selfije. Sa plaže, iz hotela, sa večere, možda “ubodete” i neki lajv brčkanja u […]

  Kako se piše – „bezveze“ ili „bez veze“?

  Jedna od najčešćih jezičkih nedoumica u srpskom jeziku je i ona kada želimo da izrazimo osećanje nekog blagog razočarenja pa ne znamo da li da napišemo „bezveze“ ili „bez […]