• Mask: Izvedena prva implantacija čipa u mozak čoveka, pacijent u dobrom stanju

  Američki biznismen Ilon Mask saopštio je da se prvi pacijent kome je u mozak implantiran čip kroz program Telepatija njegove kompanije Neuralink dobro oporavlja.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Mask: Izvedena prva implantacija čipa u mozak čoveka, pacijent u dobrom stanju
  Foto: Pixabay

  „Prvi rezultati pokazuju obećavajuću detekciju aktivnosti neurona, napisao je Mask u objavi na platformi X.

  Mask je rekao da će čip „omogućiti kontrolu nad vašim telefonom ili računarom, a preko njih i skoro svim uređajima, samo razmišljanjem“, prenosi Skaj njuz.

  Kompanija Neuralink navodi da je njen početni cilj da omogući ljudima da kontrolišu kompjuterski kursor ili tastaturu koristeći samo svoje misli.

  Milijarder je takođe otkrio da se nada da će proizvod na kraju omogućiti korisnicima sa invaliditetom da brzo komuniciraju.

  Studija koristi robota da hirurški postavi implantat moždano-kompjuterskog interfejsa (BCI) u deo mozga koji kontroliše mogućnost kretanja.

  U septembru je Neuralink dobio odobrenje za ispitivanje na ljudima, a prethodno je čip bio testiran na majmunima.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Zanimljivosti

  Prestupne godine – šta bi bilo da ih nema

  Učili smo da je Zemlji potrebno 365 dana da napravi pun krug, ali to putovanje traje oko 365 i još četvrt dana. Prestupne godine postoje i pomažu da se kalendar od 12 meseci uskladi sa kretanjem […]

  Najstariji bukvar na našem jeziku

  Smatra se da je bukvara moralo biti na našim prostorima i u srednjem veku, ali najstariji bukvar za koji se danas zna jeste onaj koji je napisao, i u Mlecima 1597. štampao, jeromonah Sava Dečanac, […]