• Miki Maus od 1. januara postaje javno dobro

  Gotovo ceo vek nakon debija na velikim ekranima najpoznatiji miš na svetu, Miki Maus, od 1. januara 2024. više neće pripadati kompaniji koja ga je stvorila, već postaje javno dobro.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Miki Maus od 1. januara postaje javno dobro
  Foto: Pixabay

  Nakon ovoga se očekuju moguće nove verzije crtanih filmova, adaptacije, kao i pravne bitke s Diznijem, prenosi Index.hr, a piše Hina.

  Autorska prava na Parobrod Vili, kratku crno-belu animaciju iz 1928. godine, kojom je publici prvi put predstavljen nestašni glodar koji će postati simbol američke pop kulture, prema američkom zakonu ističu nakon 95 godina, odnosno 1. januara.

  To znači da će lik slavnog miša i njegove mišice Mini iz tog crtanog filma moći da koristi ko god želi, pa čak i u komercijalne svrhe, piše AFP.

  Modernija verzija miša, iz savremenih crtanih filmova, i dalje će neko vreme pripadati kompaniji Dizni.

  Dizni godinama želi da produži autorska prava

  Dizni se ranijih godina svojski trudio da se promeni zakon kako bi se autorska prava produžila.

  „Ovo je duboko simboličan i uveliko iščekivan trenutak“, rekla je Dženifer Dženkins, direktorka Centra za javno dobro pri univerzitetu Djuk.

  Sada svako može da kopira, deli, ponovo koristi i napravi adaptacije Diznijevih crtanih filmova iz 1928. godine.

  Kasnije verzije likova Mikija Mausa i Mini još nisu javno dobro i ne mogu se reprodukovati bez dozvole Diznijevih advokata.

  Umetnici će, međutim, moći slobodno da stvaraju nove verzije Parobroda Vili, u skladu sa, na primer, klimatskim promenama, pa se tako Mikijev brod može nasukati na osušenom rečnom koritu, a ne bi bilo čudno da se pojavi i feministička verzija crtanog, u kojoj Mini preuzima kormilo, piše AFP.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp

  Tagovi:

 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Zanimljivosti

  Prestupne godine – šta bi bilo da ih nema

  Učili smo da je Zemlji potrebno 365 dana da napravi pun krug, ali to putovanje traje oko 365 i još četvrt dana. Prestupne godine postoje i pomažu da se kalendar od 12 meseci uskladi sa kretanjem […]

  Najstariji bukvar na našem jeziku

  Smatra se da je bukvara moralo biti na našim prostorima i u srednjem veku, ali najstariji bukvar za koji se danas zna jeste onaj koji je napisao, i u Mlecima 1597. štampao, jeromonah Sava Dečanac, […]