• Šta se dešava sa organizmom kada jutarnju kafu zamenite zelenim čajem?

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  Zeleni čajevi, koji nastaju tretiranjem listova svežeg čaja na pari ili blagim zagrevanjem, imaju manje kofeina u sebi od crnih čajeva ili kafe, ali dovoljno da vam daju dodatni podstrek.

  Oni takođe imaju niz drugih zdravstvenih prednosti. Ako tražite način da se ujutro razveselite, ali ste sve nezadovoljniji kafom, prelazak sa kafe na zeleni čaj može biti odlična opcija.

  Promene koje se mogu desiti u organizmu nakon prelaska na zeleni čaj, pročitajte u nastavku teksta.

  1. Unosićete manje kofeina

  Možda ste čuli da čaj sadrži više kofeina nego kafa, ali to je samo pola priče. U svojoj osnovi, listovi čaja sadrže više kofeina od zrna kafe. Međutim, kada se oba skuvaju, količina kofeina u kafi premašuje onu u čaju.

  Studija iz 2018. otkrila je da zeleni čaj ima ozbiljna protivupalna svojstva; drugim rečima, sposoban je da smanji nivo zapaljenja

  Ako pijete puno kafe, možda ćete dobiti glavobolju kada pokušate da je smanjite.

  Prelazak sa kafe na zeleni čaj možda neće izazvati sve simptome odvikavanja od kofeina, jer zeleni čaj i dalje sadrži približno 20 do 30 miligrama kofeina po šoljici.

  Ako pređete sa veoma jakih duplih espresoa na jednu šolju zelenog čaja, možda ćete na kratko osetiti glavobolju, razdražljivost, poteškoće u koncentraciji i nedostatak fokusa dok se telo ne prilagodi.

  2. Mogli biste se osloboditi anksioznosti i poteškoće sa spavanjem

   

  Smanjivanje nivoa kofeina pijenjem zelenog čaja može pomoći u smanjenju anksioznosti i poboljšanju sna, posebno ako ste osetljivi na kofein.

  Veći sadržaj kofeina u kafi može negativno uticati na ljude koji su osetljivi na kofein. Oni mogu doživeti anksioznost, nesanicu i srčane efekte poput povećanog otkucaja srca ili krvnog pritiska.

  Ako vam ovo zvuči poznato, možda bi bilo vredno smanjiti nivo kofeina prelaskom na zeleni čaj.

  Promena bi mogla da pomogne u smanjenju anksioznosti vašeg tela i smanji simptome prekomerne stimulacije kofeina-dok vam i dalje daje dovoljno podsticaja za kofein da biste krenuli ujutru.

  3. Unećete više antioksidanata

  Zeleni čaj takođe sadrži različita jedinjenja i sastojke koji mogu pomoći našem imunološkom sistemu, boriti se protiv infekcija i smanjiti rizik od bolesti.

  Još jedna korist čaja je količina antioksidanata koje sadrži. Dok kafa takođe ima dobar udeo, čaj obično ima veću koncentraciju.

  Posebno zeleni čaj ima razne antioksidante za koje se pokazalo da poboljšavaju zdravlje i ima veći sadržaj antioksidanata od kafe.

  4. Možete smanjiti upalu

  Upala, koja je odgovor imunološkog sistema na pretnje i stres, ključni je faktor u očuvanju vašeg zdravlja. Trajno zapaljenje niskog stepena povezano je sa srčanim oboljenjima, reumatoidnim artritisom, astmom, degenerativnim bolestima i raznim vrstama raka, prema istraživanju objavljenom 2018.

  Studija iz 2018. otkrila je da zeleni čaj ima ozbiljna protivupalna svojstva; drugim rečima, sposoban je da smanji nivo zapaljenja, jer stimuliše antiinflamatorne reakcije tela i smiruje imunološki sistem.

  Zeleni čajevi, koji nastaju tretiranjem listova svežeg čaja na pari ili blagim zagrevanjem, imaju manje kofeina u sebi od crnih čajeva ili kafe, ali dovoljno da vam daju dodatni podstrek.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Zanimljivosti

  Da li znate zašto se kaže “Kaži dragička”?

  Koliko puta ste do sada čuli “Kaži dragička”? Naravno – prva asocijacija i jeste da ćete čuti neku lepu vesti ili da će vas neko obradovati, ali da li znate zašto se to tako kaže?

  Policijski psi – specijalni agenti na četiri noge

  Inteligencija pasa, njihova dobrota, privrženost, ljubopitljivost i niz drugih epiteta koji ih krase, ne samo da čine svet boljim, već i sigurnijim mestom za život. Daju sve ne tražeći ništa zauzvrat, tu su uz svog vlasnika, bez obzira na to da li su kućni, lovački ili pak službeni.