• Veterinar objašnjava zašto nije poželjno da budimo psa

  Bez obzira na to da li se radi o vašem kućnom ljubimcu ili psu koji drema u parku, buđenje usnulih pasa može uzrokovati ozbiljne probleme, tvrde veterinari.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Veterinar objašnjava zašto nije poželjno da budimo psa
  Foto: Pixabay

  Možda vam se nekad učinilo da psi puno dremaju i spavaju, no, kako je objasnila Ketrin Džordž, stručnjakinja za dobrobit životinja, njima je potrebno puno sna jer im to pomaže da obnave imunitet i popravlja oštećene ćeliju u telu.

  Psi u proseku provode oko pola dana spavajući, a samo 20 posto dana su aktivni. Ti brojevi variraju kada je reč o štencima, starijim psima i velikim pasminama, prenosi BestLife.

  Psi imaju slične cikluse spavanja kao i ljudi pa tako i oni ulaze u REM fazu koja se smatra ciklusom najdubljeg sna i to je takođe faza u kojoj sanjaju.

  Kada padnu u san, psima je potrebno oko 10 minuta za prelaz iz spore faze – tokom koje se disanje usporava, krvni pritisak pada, a otkucaji srca usporavaju – u REM fazu. U REM fazi njihove oči kolutaju ispod spuštenih kapaka i njihovo telo može reagovati na snove, prenosi N1 Hrvatska.

  U toj fazi pseće noge, rep ili čak uši će se možda trzati. Budući da su u tako dubokom snu, nipošto ne bit trebalo da ih preplašite ili budite jer nakon toga mogu biti dezorijentisani, mogu početi da skaču, grebu ili čak grizu, objasnila je Džordž.

  Veterinar Mondrijan Kontreras takođe navodi da postoje i drugi razlozi zašto nikada ne bi trebalo da budite psa koji je zaspao.

  “Postoje i medicinska stanja kao što su gubitak sluha, artritis i povrede leđa zbog kojih psi mogu biti reaktivniji ako se naglo probude. Ova intenzivna reakcija može dovesti do toga da se povrede ili ih iznenadna povećana fizička nelagoda može naterati da instinktivno puknu ili zareže”, rekao je.

  Ako baš morate probuditi psa, stručnjaci savetuju da tiho izgovorite njegovo ime kako ga ne biste preplašili ili mu možete staviti ukusnu poslasticu pred njušku kako bi buđenje bilo pozitivnije iskustvo.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp

  Tagovi:

 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Zanimljivosti

  Policijski psi – specijalni agenti na četiri noge

  Inteligencija pasa, njihova dobrota, privrženost, ljubopitljivost i niz drugih epiteta koji ih krase, ne samo da čine svet boljim, već i sigurnijim mestom za život. Daju sve ne tražeći ništa zauzvrat, tu su uz svog vlasnika, bez obzira na to da li su kućni, lovački ili pak službeni.

  Kada je prodaja automobila na kilogram najbolja opcija?

  Prodaja automobila je često proces koji zahteva pažnju, planiranje i donošenje važnih odluka. Kada je reč o prodaji automobila na kilogram, važno je razumeti šta ovaj koncept zapravo podrazumeva i kada može biti najbolja opcija za vas. U ovom tekstu, istražićemo prodaju automobila na kilogram u dubljem kontekstu, nudeći korisne savete i smernice za one koji razmatraju ovu opciju.